Les v prudkém svahu hasilo osmnáct jednotek

Tropické teploty, prudký kopec, hustý kouř, pohyb v dýchací technice a v zásahovém obleku. Tak by se dal ve zkratce popsat středeční zásah u požáru lesa u Dolního Újezdu na Lipnicku.

Foto: zdroj hzscr.cz

Požár byl na krajské informační a operační středisko nahlášený ve středu v 11.25. Hořel zde porost v prudkém svahu na ploše zhruba 300x300 metrů. Okolí bylo silně zakouřené, což ztěžovalo hasičům orientaci a pohyb ve velice nepřístupném terénu. V průběhu hasebních prací byly z důvodu vysoké fyzické náročnosti a komplikované dopravy vody povolány jednotky ze III. stupně požárního poplachu a vrtulník s bambivakem.

Požár hasiči i přes všechny obtíže po 14. hodině lokalizovali a zamezili tak jeho šíření. Následně vyhledávali ohniska hoření, rozkopávali je a dohašovali. Využívali dvou čerpacích stanovišť a vodu dopravovali kyvadlově. Po 19. hodině požár zlikvidovali. Na místě pak zůstala místní dobrovolná jednotka, která požářiště dozorovala.

Celkově zasahovalo 18 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

Profesionální jednotky: Lipník nad Bečvou, Hranice, Olomouc, Přerov, Brno-Lidická

Jednotky SDH: Dolní Újezd, Veselíčko, Osek nad Bečvou, Lipník nad Bečvou, Staměřice, Velký Újezd, Týn nad Bečvou, Podhoří, Loučka, Hranice, Velká Bystřice, Radslavice, Skoky

Od začátku roku vyjížděli hasiči na území našeho kraje k téměř dvěma stovkám požárů, při nichž hořel les, pastviny, mýtiny, pole či tráva. Z toho řešili 33 požárů lesů.

Příčinou bývá nejčastěji lidská nedbalost. Lidé v lese kouří, rozdělávají ohně a navíc je mnohdy nechávají zcela bez dozoru. Letos jsme také zaznamenali jeden požár lesa, který způsobil blesk.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker