Panely s azbestem na budově zdravotnické školy se do konce roku stanou minulostí

Pětačtyřicet let stará pětipodlažní budova na náměstí Přerovského povstání právě prochází opravou, která změní podobu celého obvodového pláště objektu. Po rekonstrukci, která přijde na 24 milionů 308 tisíc korun, bude nemovitost sloužit k výuce budoucím zdravotníkům. Ti už tu měli v minulosti své třídy, před dvěma lety se ale z Přerova přestěhovali – a v příštím školním roce by měli své třídy zase obsadit.

Foto zdroj: prerov.eu

 Budova postavená v roce 1975 sloužila původně jako Dům politické výchovy. Objekt navazoval na hlavní přerovské sídlo KSČ. Později se nemovitost stala odloučeným pracovištěm Střední zdravotnické školy Hranice – ta měla v přízemí šatny a sklad knih, v prvním patře byly kanceláře, ředitelna a chemické laboratoře, v dalších patrech měly místo učebny a v nejvyšší části domu byla aula. 

Staveniště bylo Přerovské stavební společnosti předáno koncem července, na práci má 196 kalendářních dní, takže k 31. lednu roku 2021 by budova měla být k dispozici městu už v moderním kabátě.

„Bude tu nová fasáda, vymění se okna, zateplí střecha, součástí projektu je i zřízení bezbariérového vstupu do budovy,“ řekla náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová (ANO 2011). Zdůraznila přitom, že stávající obvodový plášť je z boletických panelů, které obsahují azbest, tudíž jejich odstranění a likvidace musí podléhat speciálnímu režimu.  Azbest je totiž prokázaný karcinogen, jde o jednu z nejnebezpečnějších látek stále se běžně objevujících na stavebních objektech z dob minulého režimu. 


Dispozice uvnitř se měnit nebude, objekt začne za rok sloužit jako škola, což byl také její poslední účel využití. V devadesátých letech tu vzniklo odloučené pracoviště Střední zdravotnické školy Hranice, v roce 2018 se škola kvůli úsporám a nevyhovujícím teplotním podmínkám v objektu „stáhla“ zpátky jen do Hranic – ale odchod žáků nebyl vnímán pozitivně.  

Společnost Agel, pod kterou spadá i přerovská nemocnice, se proto dohodla s Olomouckým krajem, městem Přerovem a Arcibiskupstvím olomouckým, že tu zřídí vyšší odbornou školu pro zdravotnický personál, která by měla začít fungovat ve školním roce 2021/2022. 

Zástupci města v tuto chvíli ještě čekají, jestli vyjde dotace na opravu, o níž bylo požádáno z Operačního programu životního prostředí. „Získat můžeme 40 procent uznatelných nákladů, což činí 4 a půl milionu korun. V tuto chvíli zatím probíhá proces hodnocení žádosti,“ potvrdila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.  Nový vzhled budovy posouvá celý objekt o generaci vpřed. 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker