O ceny za přínos životnímu prostředí soutěží i Přerovsko a má velké šance

Od začátku července mohou lidé rozhodovat o tom, kdo získá Ceny Olomouckého kraje v oblasti životního prostředí. Na webových stránkách CENYKRAJE.CZ je na výběr z celé řady nominovaných, kteří se zasloužili o ochranu přírody v našem regionu. V soutěži je hned několik favoritů z Přerovska a to v několika kategoriích soutěže.

Předávání cen vítězům probíhalo vloni ve slavnostní atmosféře ekologického centra Sluňákov. Letos se ceny předají ve Staré střelnici v Hranicích. Zdroj: Olkraj.cz

Pomoc přírodě zasluhuje uznání

„Anketou chceme upozornit na spoustu věcí – třeba na to, že příroda naši pomoc potřebuje a my máme co napravovat. A hlasování má také zviditelnit ty, kteří naší krajině rozumí i pomáhají a zdůraznit, že to nedělají pro sebe, ale pro nás všechny, pro naše děti a vnoučata,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO).
Právě z hejtmanovy iniciativy celý projekt vzešel. Vedení kraje chce tímto způsobem poděkovat jednotlivcům, spolkům i firmám, které například účelně hospodaří s vodou, vysazují zeleň nebo zlepšují nakládání s odpadem.
Letos jde už o druhý ročník prestižní ankety. Lidé mohou vybírat ze čtyř kategorií – udělena bude také Cena hejtmana za přínos v oblasti životního prostředí. Hlasování potrvá do neděle 23. srpna
„Vyhlášení vítězů plánujeme na 10. září v prostorách Staré střelnice v Hranicích. Anketou chceme poděkovat hlavně lidem, kteří se nezištně snaží o to, aby se nám všem v kraji žilo lépe a zdravěji,“ dodal náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí Milan Klimeš (ANO). 


Představujeme soutěžící z Přerovska

V letošním ročníku soutěže je dost kvalitních kandidátů na cenu z Přerovska. Ve všech kategoriích, jak za mimořádný počin tak za dlouhodobý přínos, máme z našeho regionu silné zastoupení. Do soutěže byli nominováni osobnosti i organizace. Mezi adepty na cenu jsou také města našeho regionu, Hranice, Lipník nad Bečvou a s projektem poldru i město Přerov.

Rejdakce představuje nominované a vyzýváme všechny naše čtenáře, podpořte Přerovsko a kandidáty z našeho regionu:



Město Přerov

Přebudováním suchého poldru v místní části Přerova – Újezdci došlo k vybudování tůně, která slouží drobným vodním živočichům a rostlinám. Původní suchý poldr v Újezdci byl vybudován před 18 lety a sloužil k zachytávání vody a protipovodňové ochraně. Místní lidé si však přáli, aby původně suchý poldr byl částečně zaplaven vodou a stal se tak útočištěm vodních živočichů a rájem pro vlhkomilné rostliny.



Město Lipník nad Bečvou

Revitalizace mokřadu „Pískáč u Zlaté Lípy“. V rámci této akce došlo k odbahnění stávajícího mokřadu za účelem vytvoření biotopu pro drobné vodní živočichy. Dále byla provedena stabilizace břehů a vytvoření úzké terasy podél břehu pro navázání na stávající terén. Při jižním okraji mokřadu byly obnoveny dvě tůně sloužící pro nerušený život vodních živočichů. 



Barbora Šimečková

Vedoucí Správy Zbrašovských aragonitových jeskyní v Teplicích nad Bečvou. Speleologie je jejím koníčkem i profesí už od roku 1981, ve funkci vedoucí jeskyní pracuje téměř 30 let.



Miroslav Dundálek

Téměř 41 let vyvíjí Ing. Miroslav Dundálek aktivní činnost a z toho 29 let je ve funkci ředitele společnosti Vodovody a kanalizace Přerov, a.s., které je spojeno mimo jiné s úsilím o poskytování co nejkvalitnějších služeb při zajišťování dodávky pitné vody odběratelům a odvádění a vyčištění odpadních vod.



Jiří Šafránek 

Jiří Šafránek se od mládí věnuje poznávání a ochraně přírody. Od roku 1987 byl členem Českého svazu ochránců přírody (ČSOP). Později se stal předsedou 1. ZO ČSOP Přerov.



Jiří Polčák 

Pracuje jako preparátor na ornitologické stanici Muzea J. A. Komenského v Přerově a vypomáhá na záchranné stanici pro handicapované živočichy. Zároveň má na starost mykologickou poradnu pro veřejnost. 



Moravský ornitologický spolek – středomoravská pobočka České společnosti ornitologické

MOS každoročně pořádá řadu exkurzí, které se těší oblibě široké veřejnosti. V roce 2019 se uskutečnilo celkem 26 exkurzí, z toho 10 procházek k Vítání ptačího zpěvu a tři Festivaly ptactva. 



Technické služby města Přerova

Technické služby města Přerova, s.r.o. se již několik let usilovně zaměřují na zefektivnění a zmodernizování celkového systému nakládání s odpady. Cílem je komfort pro obyvatele, minimalizace ekologické zátěže a optimalizace nákladů na provoz celého systému odpadového hospodářství pro město Přerov a přilehlé obce.



Město Hranice

Příkladný přístup a maximální snaha řešit méně příznivou imisní situaci ve městě Hranice. V oblasti ochrany ovzduší město Hranice nad rámec kotlíkových dotací státu přispívá občanům města Hranic příspěvkem 7% nákladů při výměně kotle. Město takto podpořilo již na třicet žádostí s celkovou výší podpory téměř 300 tisíc korun.



Duha Klub Dlažka Přerov

Duha Klub Dlažka je organizací aktivních členů, dětí i starších jedinců. Většina starších členů patnácti let jsou zároveň aktivní organizátoři aktivit. Počet členů dlouhodobě překračuje pět set.



Ředitelství silnic a dálnic za D1 v úseku Přerov – Lipník nad Bečvou

Hlavním přínosem stavby z hlediska životního prostředí je především zkapacitnění dopravy a zkrácení jízdní doby mezi významnými aglomeracemi jako je Brno, Přerov, Olomouc, Ostrava. Kapacitní dálnice má výrazný vliv na snižování emisí vzhledem k plynulosti dopravy. Stavba byla realizována s maximálním ohledem na životní prostředí.


Hlasujte na webu soutěže. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker