Moravská vlajka bude v Přerově symbolem svátků

Vlajka s orlicí bude opět vlát nad Přerovem. Sváteční Den příchodu slovanských věrozvěstů svatého Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu si přerovská radnice připomene už tradičně vyvěšením moravské vlajky. Tradice není zajímavá o nic méně než původ vlajky.

Moravská vlajka opět zavlaje nad Přerovem. Zdroj foto: město Přerov

Poprvé byla vlajka v Přerově vyvěšena v roce 2016, od té doby se už stává tradicí, že 5. července vlaje přímo před oknem kanceláře primátora. Také letos se radní rozhodli, že se tímto krokem připojí ke stovkám měst a obcí, které si tak připomínají význam Moravy. 

Letos bude vlajka s orlicí vlát na budově sídla vedení města už podruhé – poprvé to bylo 28. března, při příležitosti výročí narození Jana Amose Komenského, který je pevně spjat nejen s Moravou, ale i s Přerovem. 


Existuje Morava podle vlajky?

Oficiální podoba moravské vlajky, na rozdíl od moravského znaku, totiž podle expertů vlastně neexistuje. "Současné úvahy a spory kolem moravské vlajky byly čistě teoretické, neboť markrabství moravské, země Morava ani země Moravskoslezská si nepořídily vlajku, ani žádným právním aktem nestanovily svou vlajku jako právní subjekt. Vycházelo se z různých historických dokumentů, kreseb a popisů, jejichž používání nemělo žádný právní základ. Ten získala moravská vlajka až v letech 2002 až 2003 udělením znaků a vlajek současným krajům, tedy půl století po zániku země a zemského zřízení", uvedl pro Ministerstvo vnitra PhDr. Ivan Štarha, expert v oblasti heraldiky. 

Bez ohledu na odborné spory a pochybnosti o historické autenticitě vlajky je hrdost na Moravu krásná věc. Potvrzení moravské svébytnosti je hezkým gestem i od vedení města Přerova, který se tak připojuje k tradici dalších moravských měst. 

Nejstarší doložený prapor Moravy, dodnes používaný. Historická vlajka Moravy v podobě modrý list s bílo-červeně šachovanou orlicí se žlutou korunou. Zdroj foto a text: Wikipedia CZ.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker