Hrad Helfštýn otevřel své brány. Přijďte se podívat na výstavu Příběh torza

Výstavu Příběh torza otevřeli tento týden na středověkém hradu Helfštýn. Expozice, která bude k vidění do poloviny října, je věnována zdejšímu renesančnímu paláci, který patří k největším renesančním stavbám v republice. Po více než dvou stoletích chátrání se konečně dočkal hradní palác rozsáhlé rekonstrukce trvající 2,5 roku.

Foto: Archiv prerovsky.rej.cz

Opravy za 72 milionů korun zahrnují statické zajištění objektu, opravu fasády, zastřešení objektu pískovým sklem i vybudování nových průvodcovských tras. Rekonstrukce bude ukončena v polovině letošního roku. Již teď budou moci návštěvníci, ještě před otevřením paláce nahlédnout díky výstavě do historie této renesanční stavby. 

Výstava Příběh torza mapuje složité stavební dějiny hradního paláce a navazuje a mimořádný projekt záchrany torza paláce, který začal na podzim před třemi lety. 


Foto: Archiv prerovsky.rej.cz

Výstavu doprovázejí pohlednice, archeologické nálezy, originální obrazy, historické veduty i projektová dokumentace. Hrad Hefštýn se kvůli pandemii koronaviru otevřel veřejnosti 12. května. Kromě venkovního areálu výstavy v galerii mohou návštěvníci zhlédnout i expozici v pekárně a o víkendu širokou hradbu.

Pandemie zhatila na hradě řadu akcí, proto přišla správa hradu s náhradním řešením. Na červen a červenec připravila alternativní program. 16. až 19. června je naplánováno vystoupení Karlovarského hudebního divadla. Začátkem července pak loutkové divadlo a řemeslné dílny a chybět nebudou ani 18. až 19. července Šermířské dny s Adoreou. Program na srpen správa hradu ještě chystá.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit


INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker