Mnohamilionové pokuty kvůli kriminalizované zakázce v Přerově

Hanácké Palermo není jen přezdívka pro Olomouc. A dalo by se dodat, "boží mlýny melou". Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) udělil mastnou pokutu ve výši výši 118 milionů korun firmám, které před lety zařizovaly velmi velkou IT zakázku pro Přerov. Přerovská radnice pracovala na projektu několik let a jeho cílem bylo údajně zjednodušit komunikaci mezi občany a úřadem. Město Přerov se tak znovu dostalo na čelní stránky celostátních médií, bohužel tentokrát neslavně, s ostudou.

Pletichy při obrovské zakázce v Přerově odhalila až policie. Velké pokuty byly vyměřeny velmi známým místním firmám jako EMOS, Tesco SW, RPSC a dalším. Ilustrační foto: Sam Willlams/Pixabay

Pletichy při výběrovém řízení

Na spolupráci při realizaci této zakázky se podle ÚOHS mezi lety 2010 a 2014 domlouvala pětice firem. Mezi nimi je i mediálně velmi známá firma Tesco SW spojená s vlivným podnikatelem Josefem Tesaříkem, který je jejím předsedou představenstva. Josef Tesařík je bratrem dříve vlivného politika ČSSD (hejtmana, senátora, poslance a taky dokonce i primátora Olomouce) Martina Tesaříka z Olomouce. Ten je členem dozorčí rady Tesco SW.

Oba bratři Tesaříci patří v rámci olomoucké ČSSD dodnes k velmi vlivným postavám. Dříve to bylo zajímavé pro mnoho lobbistů. Dnes, když je ČSSD pod hranicí volitelnosti, bude zřejmě investice do vlivu v této partaji už odepsaná. Klan tesaříků je spojován také s Moravskou vysokou školou Olomouc (Josef Tesařík je jejím ředitelem). Tato vysoká škola je příjemcem dotací od Olomouckého kraje. 

Mezi pokutovanými firmami je známá zahraniční telekomunikační španělská společnost Telefónica O2, o čemž informovala Mladá fronta Dnes (MfD) a její redaktor Jakub Mikel.  Výběrové řízení v hodnotě  téměř 138 milionů korun vyhrálo sdružení dodavatelů v roce 2014. Zakázka se týkala rozsáhlého projektu elektronizace veřejné správy.


Pokutován byl také přerovský EMOS: 7 milionů 

Přes 38 milionů korun zaplatí společnost Telefónica O2, po 36 milionech ostravský Autocont a olomoucké Tesco SW vlivného pana Tesaříka. Dalších sedm milionů úřad vyměřil přerovskému EMOSu a 200.000 korun firmě Bach systems, uvedla MfD. Pokuty měly být přitom původně ještě vyšší. "Účastníci dotazovaného řízení však přistoupili na takzvané narovnání, tedy přiznali vinu, za což jim byly sníženy pokuty o 20 procent, a následně nepodávaly rozklad," cituje list mluvčího ÚOHS Martina Švandu. 

Přerovská radnice údajně pracovala na projektu několik let a jeho cílem bylo zjednodušit komunikaci mezi občany a úřadem. Podle závěrů vyšetřování se firmy na zakázce domlouvaly již od roku 2010. Do zakázky nakonec vstoupily společně.  Autocont pak podle úředníků podal krycí, nevýherní nabídku, kterou začal připravovat v květnu 2013 za pomoci Tesco SW.


Ukázkový případ nekalého spolčení firem

"Cílem jednání bylo ovlivnit zadání veřejné zakázky a vytvořit společnou zakázku, na které se budou všichni podílet a která bude vítězná," cituje list ÚOHS. 

Původní veřejnou zakázku muselo město zrušit kvůli nedostatkům v podaných nabídkách uchazečů. Zakázku nakonec vyhrálo sdružení dodavatelů společnost Tesco SW a Telefónica O2.

"Byla to nejvýhodnější nabídka. Do výběrového řízení se přihlásila ještě druhá firma, která byla o něco dražší," řekl v únoru 2014 tehdejší primátor Přerova Jiří Lajtoch (ČSSD). Co více dodat, zákon o veřejných zakázkách staví zadavatele do velmi pasivní role a každý, kdo zadává veřejnou zakázku, je - slovy lidí z praxe - jednou nohou v kriminále. Lajtoch to schytal křivým obviněním jinde, soud jej očistil, a on se v současnosti snaží o politickou rehabilitaci své osoby. 


Pletichy odhalila až policie

Policie se o zakázky začala postupně zajímat a v září 2014 provedla na radnici v Přerově i ve firmě Tesco SW domovní prohlídky. Detektivové předali své poznatky antimonopolnímu úřadu v roce 2016. "Podle zjištění policie a úředníků podklady a aktuální informace k projektu zajišťoval společnostem vítěz veřejné zakázky na poradenské služby – společnost RPSC ideas", uvedla MfD. Firma patří Romanovi Štěpánkovi, vlivnému lobbistovi z Olomouce. Kromě marketingu se věnuje podle svého webu také dotacím. 

Všechny potrestané firmy podle MfD sice na pokuty přistoupily, své jednání však za nezákonné nepovažují. Odůvodňují to komplikovanou zakázkou, které se bez spolupráce neobejdou. Přijaly již prý taková opatření, aby podobná situace v budoucnosti nemohla nastat, dodává list MfD. 


Vlk se nažral a karavana jede dál

Dalo by se dodat, že vlk se nažral a koza zůstala celá. Arabové říkají: vlci vyjí a karavana jede dál. Nadále se firmy jako Telefónica O2 na svém webu chlubí, jak jsou etické. Fungují dál a točí velké obraty. Současná kauza na tom asi nic nezmění. Firmy se zapřísahaly, že si z toho vzaly ponaučení a nebudou už dělat tyto chyby. Etické kodexy a školení zaměstnanců, jak nedělat podvody, jsou skoro stejné dodnes. 

Co pro běžného člověka je likvidační, pro velké hráče je jen běžnou ztrátou, se kterou se při veřejných zakázkách asi dopředu počítá. Pokutované firmy zaplatily na první pohled za své zločiny dost peněz. Ale takto velké firmy nadále stále dělají svůj úspěšný byznys. EMOS je respektovanou firmou v Přerově i okolí. Váženým zaměstnavatelem, kterému se musí pomáhat. Podobně je uznáván a dobré pověsti se těší i Autocont. A kdo se v Česku nepokloní až na zem před španělskou Telefónica O2, toho by jeden pohledal. A ani olomoucké vlivné Tesco SW taková pokuta nepoloží. Firma má mnohem větší byznys i bez ohledu na Přerov.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker