Sucho se stále nelepší

Aktuální zpráva z monitoringu stavu vod. Podle nejnovějších údajů se stav všech vod v celé Česku nelepší. Situace se nezlepšuje ani na Přerovsku. Minimální srážky situaci mírně zlepšily. Stav vod je však nadále velmi podprůměrný.

Silně podnormální situace. Takový je stav podzemní vody na Přerovsku. Zdroj: ČHMÚ

Krátkodobě se mírně zlepšila jen situace Bečvy (z mimořádně na silně podnormální). Celorepublikově se stav podzemních vod se ve srovnání s předchozím týdnem výrazně nezměnil a zůstal silně podnormální. 


"V uplynulém týdnu se byly zaznamenány srážky do 15 mm, většina srážek spadla 19. 4. 2020. Sníh v horských oblastech se vyskytuje již pouze ojediněle. Vlivem spadlých srážek došlo ke krátkodobému vzestupu hladin na tocích v povodí Moravy a Dyje. Průměrné průtoky za poslední tři dny se v povodí  Moravy se pohybují v rozmezí 20 – 30 % dubnových hodnot. Závěrovým profilem ve Strážnici protéká největší moravskou řekou Moravou 21 % dubnového normálu", uvedlo Ministerstvo zemědělství (MZe). 


Zbytky sněhu jsou zanedbatelné

Podle posledních informací MZe o množství vody ve sněhu z 13. 4. 2020, bylo v povodí Moravy 9,6 milionu kubických metrů vody ve sněhu. Zbytky sněhu se nachází již pouze v oblastech Jeseníků. Vzhledem k ploše povodí se jedná o nevýznamné zásoby. Průměrné množství vody ve sněhu v povodí Moravy a Dyje pro šestnáctý týden je cca 67 mil. milionů kubíků. Jinými slovy, sněhu je touto dobou oproti dlouhodobému průměru cca semdkrát méně. Zásoby z tohoto týdne dosahovaly tedy asi 14 % průměrných hodnot.  


Meteorologické sucho nastupuje brutálně rychle

Podívejte se na grafiku z dílny Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který ve spolupráci s Výzkumným ústavem vodohospodářským T. G. Masaryka, Českou zemědělskou univerzitou v Praze (Fakulta životního prostředí) a Ústavem výzkumu globální změny Akademie věd ČR provozuje systém pro předpověď sucha (HAMR). Už na první pohled zarazí rapidní tempo změn posledních týdnů.






Zdroj: HAMR



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker