Nájemce měšťáku končí. Na vině je epidemie a nezdařená dotace

Z restaurace a kavárny Městského domu odchází předčasně jeho dosavadní nájemník – Hotel Jana. Společnost přišla do „Měšťáku“ 1. ledna roku 2019 a měla v plánu po dobu pěti let provozovat restaurační a kavárenské zařízení stojící přímo v centru Přerova. Firma měla také zvelebit a zmodernizovat interiér. Na to ale už nedošlo, k prvnímu květnu nájemce končí.

Městský dům na Masarykově náměstí osiří. Budou ze hry vypadávat také další provozovatelé a majitelé obchodů v centru? Zdroj dnes již historického foto: Magistrát města Přerova

Nájemné za stovku ale pozitivní přísliby

Městský dům stojí na Masarykově náměstí od roku 1897 a patří k největším a nejvýznamnějším restauračním a zároveň kulturním zařízením ve městě, kde se konají divadla, koncerty i plesy. Jde o architektonicky významnou stavbu, která je v majetku Přerova. Nabízí hostům 80 míst v restauraci, 20 v salonku a 30 v kavárně, sál je pak určen pro 410 návštěvníků a na balkóně je 120 míst ke stání. Restauraci provozuje do května Hotel Jana, předtím ji provozovaly Kulturní a informační služby města Přerov - a ještě před nimi měla Měšťák v nájmu společnost Imit. 

Od roku 2014 do konce roku 2018 (v době vlády primátora Puchalského z politické formace "Společně pro Přerov", pozn. redakce) provozovaly Měšťák Kulturní a informační služby města Přerova, podnik byl ale pod jejich vedením prodělečný – město na provoz doplácelo ze své kasy každý rok v průměru 1,5 milionu korun. 

Zástupci Hotelu Jana, kteří se přihlásili do výběrového řízení na pronajímatele, se zdáli být vhodnými nájemci. Ve městě už jedno restaurační zařízení provozují – takže zkušenosti mají, navíc přišli s návrhem, že interiér předělají do takové podoby, aby Městský dům lákal k návštěvě i mladé lidi. Právě proto, že nastínili velké plány, dostali od města jen symbolické nájemné ve výši sto korun měsíčně. Hotel Jana skutečně patří mezi špičkové stravovací a ubytovací zařízení. Jistě šlo o vhodnou volbu. Ovšem plány zřejmě nevyšly podle představ. Krach vidiny možné dotace se spojil s ránou představovanou současným nouzovým stavem. Platící zákazníci a zrušení akcí znamená stopku příjmů z již tak obtížného podnikání. 

Provoz měšťáku bez dalších opatření a investic je velmi obtížný pro každého. Tak to často bývá, když se dlouhodobě podceňují investice a otázky dlouhodobého rozvoje. 


Měšťák se uzavřel kvůli nouzovému stavu. Neuspěla také žádost od dotaci na rekonstrukci 

„V polovině března jsme obdrželi od společnosti Hotel Jana návrh na ukončení smlouvy. Jako důvod zástupci uvedli, že byli neúspěšní v žádosti o úvěr na rekonstrukci restaurace – a také se odvolávali na současná omezení, kdy musí být kvůli nouzovému stavu Měšťák uzavřen,“ nastínil primátor Přerova Petr Měřínský (ANO 2011).   


Do měšťáku asi až od září

Městský dům osiřel na delší dobu, promarní zřejmě i letní sezónu a konec školního roku. „Na úpravu vnitřních prostor, kvůli které bylo nájemné jen 1 200 korun ročně, sice nedošlo -  ale na druhou stranu je třeba zdůraznit, že jsme negenerovali dřívější ztrátu, čili finančně jsme na tom ztrátoví nebyli,“ zdůraznil ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova (KIS) Jaroslav Macíček.

Na jeho bedra teď padá úkol najít nového provozovatele – a než vhodného nájemce najde, chce čas využít k částečným stavebním úpravám v kuchyni, a to tak, aby vyhovovala současným hygienickým normám. „Naším požadavkem na nového nájemce pak bude nové technologické vybavení této kuchyně,“ doplnil Macíček. Připomněl i to, že vzhledem k současným omezením - a to i v kulturní oblasti – se předpokládá zahájení provozu restaurace a kavárny až na začátku září. Radní Přerova už vzali na vědomí ukončení smlouvy na pronájem a souhlasili i s dalším postupem. 


Krach kulturního svatostánku je špatný signál

Město Přerov se dostává z paralýzy a podceňování investic do svého majetku velmi složitě. Stále na něco chybějí peníze. S ohledem na předpokládaný výpadek příjmů městské kasy se budou investice prosazovat ještě hůře. Někteří odborníci zdůrazňují, že pokud město nebude schopno obnovit investice do svého majetku, hrozí další a další propady nejen v počtu podnikatelů. Krize, nekrize. To spolu s pokračujícím vylidňováním Přerova může okresní město odsouvat na nižší příčky pomyslného žebříčku atraktivity

Měšťák byl přitom vždy chloubou města. Nejen krásná architektura, ale také prestižní akce, kulturní a společenské události, udělaly z této kulturně cenné budovy nedílnou součást života města. Po dlouhodobém upadání investic, které politici a úředníci města nebyli schopni zajistit, zasáhla měšťák rána současné epidemie, po které je nejen kulturní svatostánek ve stavu klinické smrti. Jestli se mu z ní povede dostat záleží právě na schopných politicích, lidech v KIS a taky úřednících magistrátu. 

Prostě s mantrou "kdo nic nedělá, nic nepokazí", jak ukazuje případ zjevně investičně podfinancovaného měšťáku, se už Přerov dál nedostane. Je třeba začít rozumně konat! Pokud si s tím úředníci a politici neporadí, pak bohužel pro Přerov nebude platit moudro: "že každá krize znamená i příležitost". Změní se Přerov a začne investovat chytře? 


Pozitivní akce - výzva redakce

Vyzýváme naše čtenáře (včetně úředníků z magistrátu): pište prosíme na prerov@rej.cz příklady investičních akcí města Přerova od roku 2014, na kterých by bylo možné doložit, že jde o investice do skutečného rozvoje města. Do něčeho, co není jen udržování současného stavu. Hledáme příklady skutečných prorůstových opatření. Nemyslíme D1 nebo opravy chodníků a stavby cyklostezky. Máte nějaké příklady "chytrých investic"? Děkujeme! 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker