Radní uvažují o snížení nájemného provozovatelům v budovách Přerova

O případném snížení nájmů v nebytových prostorách města mluvili dnes radní Přerova. Mluvili a povídali. Město trpí úpadkem podnikání a nynější krize ukazuje sílu a schopnosti vedení města bez příkras. Přerov ukazuje možnou cestu, jak dopady krize mírnit. Bude to stačit?

foto: Magistrát města Přerova

Primátorův náměstek Michala Zácha (ODS), který s návrhem přišel, už zpracovává podklady týkající se nájmu nejrůznějších provozoven a obchodů, které se nacházejí v nemovitostech ve vlastnictví Přerova. "Chápeme, že podnikatelé, kteří museli v nouzovém stavu své živnosti uzavřít, se dostávají do svízelné situace. Jakmile budeme mít všechny podklady, sejde se rada případně i v mimořádném termínu,“ uvedl náměstek Zácha.

Předběžně se počítá s tím, že pokud dojde ke snížení nájemného, tak po dobu tří měsíců. Toto je jistě velmi příznivý pokrok. Otázkou však zůstává, zda ve světle zdrcující krize je takové opatření dostačující. Příjmy podnikatelů mnohdy klesly na nulu. Nejtěžší je zřejmě udržet podnikání ve vyprázdněném centru města. 


Slabá náplast na ekonomickou pohromu? 

Dosavadní reakce od podnikatelů, které se podařilo redakci Přerovského Reje zajistit, jsou zhruba v tom duchu, že návrh města vítají, ale hodnotí jej jako silně nedostatečný. "Příjmy z prodeje jsou prostě nulové, pouhé slevy nebo odklady nic neřeší", uvedl maloobchodní nájemce jednoho z městských prostorů.

Na rozdíl od velkých firem umístěných třeba v OC Galerie nemají drobní podnikatelé silné finanční zázemí a matku s miliony EUR v cizině. Ekonomické dopady na ně jsou tak mnohem bolestivější. Město jim ale zatím pomáhá bezradně. "Naše cash flow je napjaté, nemáme silné finanční zázemí nadnárodní korporace. Snažit se podnikat v upadajícím centrum města. je stále těžší. Ale nestěžujeme si. A teď když přišla tahle krize, město jen sníží nájem? Je to fajn ale bude to stačit?," rozhazuje rukama Lucie K., která pomáhá příteli s provozovnou v centru města. Řada podnikatelů její slova potvrzuje: "Každá pomoc dobrá. Úlevu na nájmu vítáme. Jak moc to bude nosné teď nevím. Tři měsíce mohou být dost. Kdo dnes dokáže přesně spočítat ztráty má asi věšteckou kouli". 


Zdá se, že město Přerov může být inspirací i pro další obce v našem regionu. Podle oslovených podnikatelů jsou podobné návrhy velmi vítané. Nicméně nemusí být dostatečné. Celkově bude dost záležet na konečné podobě podpory. Sleva nebo odpuštění nájmů po určitou dobu je veskrze jasná a čitelná podpora. O situaci budeme dále naše čtenáře informovat. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker