Informace pro seniory by už neměly být „roztříštěné“, soustředit se budou na jednom místě

Sladění aktivit pro seniory, propojení informací, spolupráce s kluby, které navštěvují lidé dříve narození – to je cílem nově zřízeného koordinačního centra, které vznikne od března na přerovském magistrátě. Fungovat bude na adrese Smetanova 7 vždy v úterý od 9 do 11 hodin a ve čtvrtek od 13 do 15 hodin. Zájemcům bude v kanceláři číslo 10 k dispozici Hana Makúchová.

Foto: Zdroj prerov.eu

„Tuto službu si vyžádali sami senioři, kteří volali po ústředním místě, kde by se soustředily informace o aktivitách z oblasti sportu, volného času, kultury, vzdělání či cestování,“ uvedl náměstek přerovského primátora Petr Kouba. Lidé dříve narození, kteří chtějí mít informace o tom, co se v Přerově a místních částech děje, mohou za koordinátorkou v určených hodinách chodit – a ona je propojí s aktivitami, které by pro ně mohly být zajímavé. Nebude ovšem jen přijímat informace od organizátorů, klubů či spolků, ale bude je i aktivně vyhledávat a nabízet. Ovšem pozor, nestane se „ombudsmankou“ seniorů – nemohou očekávat, že bude řešit a vyřizovat jejich problémy či stížnosti, má se stát pouze příjemnou průvodkyní jejich volným časem.   


Přerov je pro seniory vstřícné město

Město Přerov zajišťuje pro seniory celou řadu aktivit a služeb. Funguje tu pro ně například speciální taxislužba, dotovaná městem, která je rozváží po lékařích či úřadech. „Aktuálně vlastní kartičku opravňující k využívání této služby 1039 Přerovanů. Všichni platí dvacet korun za jízdu, na vzdálenosti nezáleží, taxikář je tu pro ně od pondělí do pátku, od sedmi ráno do tří odpoledne,“ vzpomněla Jitka Eichlerová z přerovského magistrátu, která vede agendu „Senior taxi“. Další aktivitou určenou speciálně pro dříve narozené je takzvaná „seniorská obálka“ – zájemci si na magistrátě mohou vyzvednout tiskopis, do něhož zapíší informace o zdravotním stavu, zprávu vloží do přiložené plastové obálky s magnetem a upevní ji na ledničku, nebo na vnitřní stranu vchodových dveří, aby v případě, že se dostanou do zdravotních potíží bez schopnosti vlastní komunikace, o nich dostal přivolaný lékař rychlou informaci.


Seniorské hodinky, tábor v Čekyni nebo symposium

„Vloni jsme přišli i s iniciativou seniorských hodinek, které se rovněž osvědčují – uživatelé je mají pořád u sebe a v případě, že se dostanou do potíží, samy jim zavolají pomoc. Prostřednictvím této technologie si mohou v čase osamocenosti povídat s asistenty, nebo je v případě potřeby požádat o radu,“ nastínil náměstek Kouba. Připomněl i to, že pro aktivní seniory se na základně v Čekyni letos na přelomu srpna a září bude konat tábor, který jim nabídne typicky tábornické aktivity – od posezení u táboráku s kytarou, přes výšlapy po okolí až po karneval. A těšit se mohou i na podzimní akci nazvanou Senior symposium, kdy je čeká odpoledne zaplněné přednáškami a kulturou. K těm příjemným službám pro seniory se od loňska řadí ještě jedna novinka, kterou zmiňuje Lenka Tomečková z Kanceláře primátora: „Při oslavě svých pětasedmdesátých narozenin v Městském domě se mohou nechat zdarma vyfotografovat u fototapety. Rádi této možnosti využívají, odnášejí si na památku mnohdy i fotku se svými kamarády a spolužáky.“ Doplnila, že letos se jubilanti sejdou ve třech termínech - 7. dubna, 19. května a 13. října.  


Kontakty na jednom místě

„Všechny aktivity pro seniory teď budeme nabízet na jednom místě – v tom vidím výhodu nově vzniklé pozice přerovské koordinátorky. Té mohou senioři psát rovněž na adresu senior@prerov.eu, popřípadě jí v čase její služby volat na čísla 581 268 773, 702 166 355. Líbí se mi i to, že koordinátorka je maminkou dvou malých dětí, takže příjemným bonusem bude zcela jistě navázání mezigeneračního dialogu,“ řekl na závěr náměstek Kouba (ODS). 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker