Přestavba hasičárny na sídlo městské policie a projekce výměníkové stanice

Zpracování dvou projektových dokumentací schválili přerovští radní. První má řešit stěhování sídla městské policie do požární stanice v ulici Šířava, druhá novou výměníkovou stanici u školy na Trávníku.

Foto: V této budově v současné době sídlí Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje. Původně šlo o činžovní dům. Zdroj: www.prerov.eu

Pomoc do majetku a investice do bezpečnosti 

Přerovští hasiči sídlí v budově na adrese Šířava 25 od 50. let 20. století, pro jejich účely je ale objekt už nevyhovující a letos v létě je čeká stěhování do nově postavené zbrojnice v ulici 9. května. Zástupci města se rozhodli, že do opuštěného objektu přemístí městskou policii, a proto se v dohledné době pustí projektanti do dokumentace, která bude řešit stavební úpravy objektu pro účely strážníků, kteří dosud sídlí na Masarykově náměstí, vedle radnice.„Dokumentace má zahrnovat vnitřní úpravy objektu – prostory pro styk s veřejností, kancelářské a skladovací prostory, archivy, trezor pro úschovu střelných zbraní a střeliva, požadujeme stavební připravenost pro technologické vybavení městské policie, mezi které patří třeba pult centrální ochrany či kamerový systém,“ nastínil přerovský primátor Petr Měřínský. 


Investice do výměníkové stanice

Druhá projektová dokumentace se zaměří na tlakovou výměníkovou stanici, která má sloužit Základní škole Trávník a také zdejšímu zařízení školního stravování. „Předloni prošla škola rekonstrukcí rozvodů ústředního vytápění, vody a odpadů. Nové rozvody jsou napojeny na stávající výměníkovou stanici. Ovšem - vzhledem k nutnosti zajistit teplo okolním výškovým domům - jde do rozvodů školy vysoký tlak. Současné rozvody a otopná tělesa jsou tudíž podstatně více namáhány vysokým tlakem a je reálné nebezpečí vzniku havárie ve škole,“ vysvětlila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu. Připomněla, že je nutné eliminovat nebezpečí, a proto je třeba vybudovat nezávislou tlakovou stanici, která přejde pod správu společnosti Teplo Přerov. 


Nejsme tak bohatí, abychom si pořizovali levné věci

Pořízení těchto dvou projektových dokumentací přijde městskou kasu asi na 225 tisíc korun. „Dokumentace k nové služebně na Šířavě má přijít na 200 tisíc korun a za projekt k výměníkové stanici zaplatíme asi  25 tisíc korun,“ upřesnila náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová, která je zvolena za ANO 2011 a snaží se šetřit peníze za každou cenu jako její předchůdce primátor Puchalský.

Nezbývá tak než doufat, že za tuto cenu to bude skutečně kvalitní projektová dokumentace a že nebude zase platit, že za mrzký peníz máme nekvalitní přípravu, která se negativně promítne v realizaci. Město neuvedlo přesné zadání a možná je to projektová dokumentace jen částečná.  Jinými slovy, cena projektové dokumentace se jeví jako poměrně nízká a tak záleží, v jakém bude stupni a na jakou investici se máme připravit.  Chytrá a kvalitní řešení nebývají zdarma. 

A tak se při této příležitosti hodí poznamenat následující. Neustále opakovaná mantra úředníků a některých politiků o tom, že cena je jediné kritérium, podle kterého se má vybírat dodavatel čehokoliv znamená v praxi jediné: degradace kvality a mnohem vyšší finanční ztráty v realizaci a provozu. To v lepším případě! V horším to produkuje absolutní neschopnost samosprávy cokoliv posunout dopředu a kvalitně. Nebo snad na "Západě" je všechno o tom, mít nejlevnější věci? Nebo jde o získání nejlepšího poměru kvalita/cena? A umí dnes ještě někdo na zdecimovaném přerovském magistrátu správně nastavit kritéria kvality? Aby se nekradlo ale aby ani nebyla nekvalita za každou cenu? Doufejme, že si radnice dá pozor a bude se řídit starou dobrou pravdou: "dvakrát měř a jednou řež!" 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker