Přerovští bezdomovci budou mít v mrazech noční "sedárnu", dostanou židli a čaj

V případě, že se venkovní odpolední teplota bude pohybovat okolo minus tří stupňů Celsia, bude pro lidi bez domova otevřena noční "sedárna“. Najdou ji tam, kam už jsou nyní zvyklí chodit si pro pomoc a to v budově U Bečvy 1, kde bylo v závěru roku otevřeno nízkoprahové centrum Lorenc, které provozuje přerovská Charita.

Foto: Zdroj prerov.eu

Sedárna by měla sloužit v případě mrazivých nocí od listopadu do dubna, a to celý týden od osmi večer do šesti hodin ráno - a najednou tu může pod dohledem noční služby pobývat až 15 lidí. "Nachystány tu pro ně budou židle a dostanou i čaj. Očekává se od nich, že tu v poklidu přečkají největší mrazy, pokud možno ve střízlivém stavu a bez náznaků jakýchkoliv potyček,“ řekl náměstek přerovského primátora Petr Kouba. Sedárnu si už v lednu přerovští bezdomovci vyzkoušeli a podle obsluhy šlo o bezproblémovou noc, která se obešla bez excesů.
Nezisková církevní organizace první službu zajistila na své náklady, radní města ale už uzavřeli s Charitou smlouvu o spolupráci, která je zárukou finančního vyrovnání – na službu získá organizace peníze z dotačního programu, který je mimo jiné zaměřen i na sociální oblast.
Bezdomovci v Přerově mají od loňského podzimu možnost nejen využívat služeb centra Lorenc - kde se mohou vykoupat, vyprat oblečení, nebo nafasovat čisté z šatníku, ale také dostali od města do výpůjčky dvacet přístřešků ve tvaru iglú, v nichž mohou v okrajových částech Přerova přebývat. Obydlí se vyhřívá lidským teplem a teplota uvnitř je až o 18 stupňů Celsia vyšší oproti venkovní teplotě. Počítá se s tím, že na začátku jara bezdomovci iglú vrátí a na podzim si je zase vyzvednou.  

Zdroj: prerov.eu



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker