Kupní smlouva je před podpisem. Kanceláře „armádního domu“ se promění v byty

Osud opuštěné budovy s adresou Čechova 43 začíná mít jasnější obrysy. Do finále míří smluvní vztah mezi městem Přerovem a opavskou firmou Byty Čechova, která před rokem a půl projevila zájem budovu koupit a přebudovat ji na byty. Nemovitost, známá v Přerově jako „armádní dům“, se nachází v jedné z nejrušnějších čtvrtí – přímo naproti nové obchodní galerie. Je ale už od devadesátých let minulého století nevyužívaná, a tomu také odpovídá její stav.

Foto: Čechova ulice je rušná obchodní třída. Armádní dům, který je její součástí, mnoho let „ležel ladem“. Teď má šanci, že se do něj zase vrátí život.

Zástupci Přerova podepsali vloni v létě s opavskou společností smlouvu o budoucí kupní smlouvě – a teď už se chystá k podpisu kupní smlouva. Na základě ní do 31. prosince letošního roku zaplatí firma Přerovu 5 milionů korun – a zaváže se, že zbylých 7 milionů 590 tisíc korun uhradí do dvou měsíců od chvíle, kdy bude platná změna územního plánu, na základě níž se mohou v domě začít budovat byty. „Předpokládáme, že tento legislativní proces bude dokončen na jaře roku 2020. V tuto chvíli je adresa Čechova 43 určena jen k občanské vybavenosti, nikoliv k bytové výstavbě – to se ale do půl roku změní,“ upřesnil náměstek přerovského primátora Michal Zácha. Podle něj jsou už zástupci firmy připraveni na přeměnu léta nevyužívaného domu na moderní polyfunkční objekt s obchody, byty a parkovací plochou, určenou pro rezidenty. S tímto plánem rada města souhlasí, celou transakci ale ještě musejí posvětit zastupitelé, kteří zasednou k jednání v pondělí 9. prosince.   


„Čekáme na konečné slovo zastupitelů, po podpisu smlouvy ihned zahájíme projekční práce – a uděláme všechno pro to, aby do konce roku 2020 bylo vydáno stavební povolení. Pak se pustíme do budování čtyřiceti převážně dvoupokojových bytů a osmi komerčních jednotek,“ uvedl jednatel firmy Byty Čechova Pavel Kostřica. Ten předběžně počítá s tím, že zhruba polovina bytů bude určena k prodeji, druhá polovina k nájmu.

Na adrese Čechova 43 sídlilo původně Krajské státní zastupitelství, v roce 2009 získalo město objekt zdarma od státu – v darovací smlouvě se ovšem zavázalo, že do konce roku 2019 provede rekonstrukci a nejméně po dobu deseti let pak nemovitost využije pro výkon veřejné správy. Přerov tento závazek z důvodu velké finanční náročnosti nesplnil, a tak bude v příštím roce nucen zaplatit státu smluvní pokutu ve výši 7 milionů 850 tisíc korun. V zimě roku 2017 nabídli zástupci Přerova budovu k prodeji, ale nikdo o ni neměl zájem. Vážný zájemce se našel až v roce 2018, od té doby se vše připravuje k prodeji domu a jeho následnému přebudování. 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker