Olomoucký kraj odmítl výstavbu vodního díla Skalička. Nádrž má být bez vody

Olomoucký kraj nově nesouhlasí s tím, aby protipovodňové opatření na řece Bečvě, vodní dílo Skalička, mělo charakter vodní nádrže. Povodně na Přerovsku v roce 1997 byly nejničivější v moderní historii České republiky. Tragickým symbolem povodní se stala obec Troubky. V posledních letech sužuje region navíc dlouhodobé sucho. Nyní může hrozit, že se vodní nádrž stane politickou kauzou a její výstavba se na dlouhé roky zablokuje.

Povodně jsou hlavní bezpečnostní hrozbou. Stále citelnějším nebezpečím je sucho. Bez zadržování vody a přehrad by byla situace ještě horší. Přesto je hejtmanství ostře proti vodnímu dílu Skalička. Tragické oběti měla vloni povodeň v Šumvaldu. Foto: Olkraj

Nové vedení Olomouckého kraje atakuje Ministerstvo pro místní rozvoj 

Olomoucký kraj už zaslal Ministerstvu pro místní rozvoj svoje stanovisko k aktualizaci Politiky územního rozvoje České republiky. Ta v jednom z článků počítá se změnou, která se týká návrhu podoby protipovodňového opatření na řece Bečvě. Místo suché nádrže Teplice má podle aktuálního materiálu nově vzniknout vodní dílo Skalička. S tím ale nesouhlasí rada Olomouckého kraje, obává se negativního vlivu na životní prostředí. 

„Rada Olomouckého kraje v lednu vyjádřila nesouhlas se změnou klasifikace z plochy pro suchou nádrž na plochu pro vodní dílo. Důvodem je předpokládaný potenciálně významný negativní vliv na životní prostředí a soustavu NATURA 2000,“ řekl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Šafařík (KDU-ČSL).

Ministerstvo pro místní rozvoj vede ministryně Klára Dostálová (ANO). O finální podobě má přitom rozhodovat Ministerstvo zemědělství, to vede Miroslav Toman (ČSSD). ANO vloni na podzim vyhrálo krajské volby ale skončilo v opozici, ČSSD se tentokrát do krajského zastupitelstva neprobojovala. 


Piráti podporují negativní stanovisko

Kraj čeká také na dokončení studie, která má za úkol vyhodnotit a porovnat varianty vodního díla Skalička při zohlednění střetů se zájmy ochrany přírody a rizik pro rozsáhlý krasový systém v místě vzniku plánovaného protipovodňového opatření.

„Protipovodňová ochrana v okolí řeky Bečvy je samozřejmě důležitá. Je ale potřeba postupovat s rozumem a důkladně prozkoumat, jaké klady a zápory s sebou navržené možnosti řešení nesou. Kraj momentálně dělá vše pro to, aby konečný výsledek neměl žádný negativní dopad na životní prostředí v této části regionu,“ uvedl radní pro oblast životního prostředí Martin Šmída (Piráti).


Vodní dílo Skalička je součástí protipovodňových opatření na toku řeky Bečvy

Příprava a realizace protipovodňové ochrany v Pobečví byla rozdělena do dvou etap. V rámci I. etapy se připravují technická a přírodě blízká opatření, která zajistí převedení padesátileté vody. Ve II. etapě dojde k výstavbě vodního díla Skalička, které zvýší povodňovou ochranu daného území na úroveň povodně z roku 1997, tedy na více jak stoletou vodou. Opatření I. etapy budou stát celkem více než 1,7 miliardy korun. Ministerstvo zemědělství (MZe) pokračuje i v přípravě II. etapy, tedy výstavbě vodního díla Skalička. 


O podobě vodního díla má pomoci rozhodnout studie nezávislých expertů

Podkladem pro rozhodnutí o finální podobě díla má být podle Ministerstva zemědělství expertní studie. Náročného úkolu se zhostí České vysoké učení technické v Praze, Biologické centrum Akademie věd ČR a Vysoké učení technické v Brně. Jde o první zpracování takto rozsáhlé a podrobné analýzy v oblasti vodního hospodářství v ČR. 

Pro zajištění objektivity a kvality výstupů byla pro zpracování oslovena výlučně akademická pracoviště, která jsou zastoupena předními kapacitami v dané oblasti, vychází se rovněž ze zkušeností v zahraničí. Nové vedení Olomouckého kraje má ale jasno již nyní i bez studie. Vodní dílo na Bečvě krajští radní odmítli. 

V povodí Bečvy přitom není možné kvůli terénu zabezpečit odpovídající protipovodňovou ochranu zastavěných území pouze využitím rozlivů v údolní nivě, lokálním zkapacitněním koryta nebo vybudováním ochranných hrází. Výkupy pozemků pro vodní dílo Skalička začaly v roce 2016 (tehdy byl ministrem zemědělství Marian Jurečka, KDU-ČSL) a měly by být dokončeny v roce 2023. Do konce roku 2020 se už podařilo vykoupit pozemky za 690 milionů korun.


Hejtmanství převzalo názor ekologických neziskovek

Vodní nádrž Skalička, jako součást navrhovaných protipovodňových opatření v povodí řeky Bečvy, je ale podle státního podniku Povodí Moravy základním a nezbytným prvkem systému protipovodňové ochrany na Spojené Bečvě. 

Od původních záměrů, kdy měla být nádrž primárně řešením proti povodni, je dnes dílo posuzováno nově i z hlediska přínosů v boji se suchem. Vodní dílo bude sloužit jako rezervní zásoba vody a má mít také významnou rekreační funkci ((koupání, jachting, sportovní rybaření). Vedlejším využitím nádrže bude i výroba elektrické energie v malé vodní elektrárně, jde o ekologický obnovitelný zdroj energie.

Vodní nádrže jsou klíčové také pro případné havarijní situace. Jak ukázala nedávná otrava řeky kyanidem, voda vypouštěná z přehrad naředila vodu v toku Bečvy. Díky těmto vodním dílům a vodohospodářům se dopady havárie minimalizovaly. Po pádu komunismu přitom v Česku žádné větší vodní dílo nevzniklo. 

Proti stavbě vodního díla stojí ale vlivné ekologické neziskové organizace v čele s Hnutím Duha. A právě na stranu ekologických neziskových organizací se překvapivě přiklonilo současné vedení kraje v čele s KDU-ČSL a Piráty. Obě tyto politické strany v tiskovém oznámení Olomouckého kraje tvrdě kritizují plány státu ve věci vodního díla Skalička.

Jde o politizaci celé této vodohospodářské problematiky? Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se konají již za necelých 9 měsíců. 


Zdroj grafiky: Povodí Moravy s.p. (PMO).


Výstavbu vodního díla Skalička kritizuje například Hnutí Duha, které organizuje skupinu "neziskových organizací, biologů a ekologů, lidí z univerzit a odborných skupin." (více ZDE). Příklon nového vedení Olomouckého kraje na stranu těchto organizací vyvolává v obyvatelích povodí řeky Bečvy obavy. Negativní zkušenosti s dopady činností těchto organizací mají na Přerovsku kvůli zablokované dostavbě dálnice D1.

Klíčovou dopravní stavbu ekologické organizace účelově napadají a poukazují přitom na údajné přírodní cennosti mezi Dluhonicemi a Předmostím. Nyní hrozí, že se dostane do ohrožení i dlouhodobý plán ochrany povodí Bečvy před povodněmi a pro zadržování vody v období sucha. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker