Josef Suchánek: Zhodnocení ekonomické situace v Olomouckém kraji

Je pro nás velkou výzvou zlepšit nelehkou ekonomickou situaci kraje, kterou nám zanechalo minulé vedení. Ekonomická situace v Olomouckém kraji je opravdu tristní. Jsme kraj s největším zadlužením v celé České republice, což spolu s finančními důsledky pandemické krize vytváří extrémní tlak při sestavování rozpočtu jak pro rok 2021, tak na střednědobý výhled dalších let.

Foto zdroj: FB Piráti a Statostové (Piráti + STAN)

Rozpočet je téma, které řešíme prakticky od začátku našeho mandátu. Díky koronavirové pandemii způsobila Olomouckému kraji výpadek na straně příjmu půl miliardy korun. A je zde nutné také dodat, že dosud neznáme dopady zrušení superhrubé mzdy, protože návrh zákona nyní čeká na vyjádření / úpravy senátu. Ve stávající podobě by znamenal další neuvěřitelný výpadek na straně příjmů ve výši 770 milionů korun. Finančně jsme kraj převzali ve skutečně špatné kondici (viz graf). Jak můžete vidět, rozdíl salda je opravdu enormní oproti ostatním krajům podobné velikosti. Tato situace se tvořila a kontinuálně několik let od roku 2008 a doslova se zde vytloukal klín klínem. Krajský úřad si bral úvěry, aby mohl splácet ty předešlé, finanční kondice kraje se nezlepšila ani v tučných letech ekonomické konjunktury. Nyní se musíme zaměřit na zeštíhlení části výdajů, které nejsou zcela potřebné. Už od počátku našeho mandátu hledáme všechny možné cesty k šetření.  

Situace je opravdu velmi vážná, deficit v naší krajské pokladně je pro nás velkou překážkou. Některé body z našeho programu bude z důvodu chybějících financí velmi těžké naplnit. Olomoucký kraj se potýká s obřím dluhem, který se na konci roku bude pohybovat okolo částky 3,4 miliardy Kč. Tento stav budeme muset řešit s nejvyšší vážností a jistě na to nebude stačit jeden rok, patrně ani dva. Z mé pozici se mohu zaručit, že uděláme maximum, abychom náš kraj dostali do finanční stability. Je to ale velmi nesnadná mise, ekonomické dopady koronavirové krize na nás budou působit i v příštím roce velmi bolestivě. A velmi pravděpodobně i v dalších letech.

Nyní máme s kolegy radními nachystán návrh rozpočtu na rok 2021. Jeho prioritou je být vyrovnaným a zároveň zachovat stávající úroveň sociálních služeb, zdravotnictví, dopravní obslužnosti či infrastruktury. Je zde řada projektů, které kraj bude dokončovat. Doufáme taky, že se po pandemické situaci opět podaří nastartovat ekonomika, což by vrátilo některé toky příjmů, se kterými nemůžeme za tento rok počítat. Nemůžeme ani vyloučit pozitivní změny v oblasti rozdělování daní do krajů a obcí, které by nám rovněž pomohlo. Za celé krajské vedení mohu potvrdit, že jsme odhodlaní tuto situaci vyřešit. 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker