Petr Vrána: Prarodiče ovlivnili celý můj život

Petr Vrána je přerovský rodák a hrdý moravský patriot. Základ do života mu daly dvě vysoké školy, hlavně však rodina. Po 15 letech v přerovské chemičce se stal v roce 2012 jedním z prvních členů hnutí ANO a pustil se do boje proti mafiánským partičkám, které ovládaly kraj i mnohé radnice, a tedy i život všech slušných lidí. Následující řádky nejsou jen o jeho minulosti, zaměřují se především na Petrovu budoucnost.

„Ideály mám pořád stejné. Chci, aby se slušní lidé měli dobře,“ říká Petr Vrána, který je jedním z favoritů letošních senátních voleb na Přerovsku. Foto: -pv-

(Komerční sdělení, PR)

Nedávno jste se vzdal poslaneckého mandátu, abyste se mohl naplno věnovat přípravám na volby do Senátu, kam kandidujete. Mohl jste počkat, až jak volby dopadnou. Když to v Senátu neklapne, budete bez místa. 

Nikdy jsem nebral politiku jako způsob obživy. Pracovat umím i jinak. Připadlo mi ale nefér brát plat ve Sněmovně a přitom se naplno věnovat kampani do Senátu.

Tak to jste asi ze staré školy? (smích)

Dá se říci, že ano. Moji prarodiče měli v Přerově vyhlášenou lékárnu a byli velmi úspěšní. Z jejich příkladu jsem pochopil, že když chce člověk něco dělat pořádně, musí se tomu věnovat naplno. Tohle jejich motto vlastně ovlivnilo celý můj život.

Když jste před osmi lety do politiky vstupoval, byl jste asi plný ideálů. Přišel jste o ně?

Nepřišel, ideály mám pořád stejné. Chci, aby se slušní lidé měli dobře.

A daří se to?

Pokud se podíváme do historie nebo do okolních zemí, myslím, že můžeme být spokojení. Vždycky je ale prostor ke zlepšení. Důležité je, nevzdat se.

Co jste nevzdal vy?

Když jsem v politice začínal, dal jsem si za cíl vymýtit obchod s chudobou v Přerově. Tehdy bydlelo v chudinských ubytovnách osm set lidí. Dnes už jen necelý tři stovky. Celý systém fungoval tak, že odčerpával sociální dávky do kapes rádoby podnikatelů. To už se dnes v takové míře neděje a ušetřené peníze mohou jít třeba na podporu seniorů.

To byl Přerov. Na krajském úřadě ale působíte také jako náměstek pro oblast kultury a sportu. Daří se vám posouvat věci správným směrem i zde?

Myslím, že ano. Aktuálně bych chtěl pozvat čtenáře na opravený hrad Helfštýn, což byla jedna z největších investic do oblasti památkové péče za posledních několik let. Na kraji se mi podařilo navýšit podporu kultury a sportu o 170 procent! Kromě památek se hodně investovalo do rekonstrukcí kulturáků nebo nových sportovních hřišť. Když vidím malé děti, jak si na nich hrají, mám z toho obrovskou radost. To je vlastně důvod, proč mě politika baví.

Docela slušné výsledky. Proč se u nich tváříte tak vážně?  

Nerad se chlubím. A hlavně, v politice musíte pracovat týmově – sám těžko něco zmůžete. Na všech těch věcech, které jsem vyjmenoval, se podílela řada jiných pracovitých lidí. Patří jim velké poděkování.

Nemáte strach, že odchodem do Senátu o tohle všechno přijdete?  

Vůbec ne. V Senátu můžu regionu pomáhat ještě efektivněji. A hlavně, i když je Senát v Praze, já budu pracovat tady. Díky mému dřívějšímu působení znám hodně poslanců, ministrů, hejtmanů – mám zkrátka dost kontaktů na to, abych mohl začít důležité věci prosazovat.

O jaké důležité věci jde? 

Pokud jde o investice, tak třeba dostavba D1 u Přerova nebo realizace vysokorychlostní železniční tratě a Palačovské spojky na Hranicku. A protože mám hodně zkušeností s kulturou a sportem, budu dál podporovat i tyto oblasti.

Myslíte, že ve volbách do Senátu máte šanci? 

Ano, jinak bych do toho nešel. (smích)

V čem jste lepší než ostatní kandidáti? 

To je divná otázka.

Mně přijde docela normální. 

Tlačí mě do něčeho, co nechci.

A co to je? 

Tvrdit, že někteří lidé, v tomto případě mý protikandidáti, jsou horší.

Takže nejsou? 

Lidé jsou vždycky stejní. Možná mají moji soupeři málo zkušeností, nebo naopak už jsou zase v politice moc dlouho a odtržení od reality. Třeba se zaměřují na jiná témata, kterým nerozumím já, a oni zase nerozumí těm, které prosazuje Petr Vrána.

Zkusím se zeptat ještě jinak. Proč by měli lidé zvolit do Senátu zrovna vás? 

Lidé by si měli položit jednoduchou otázku, kdo z kandidátů bude v Senátu schopen hájit zájmy našeho regionu. Senátor, který je členem vládního hnutí ANO a je v kontaktu s premiérem, ministry a hejtmanem našeho kraje? Nebo jiný senátor, který bude v opozici k vládě, nebude ho nikdo poslouchat a který se bude soustředit pouze na politikaření v Senátu a odmítání všech zákonů jen z principu, že jsou to zákony vlády a Poslanecké sněmovny? Ostatně tak jak tomu bylo doposud? Já slibuji, že jako kandidát hnutí ANO jsem připraven pracovat a prosazovat důležité věci, aby se lidem v našem regionu žilo lépe.


Zadavatel: ANO 2011 / zpracovatel: ANO 2011



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker