Padne přerovský tajemník Mlčoch?

Další velká kauza paralyzuje magistrát města Přerova. Po aféře s výběrovými řízeními na posty úředníků se rozbuškou stalo údajné pochybení v důležité investici města. Problémy s pozemky v Lýskách u Přerova tak mohou způsobit strmý pád dříve mocného tajemníka Mlčocha nebo celé vládnoucí koalice.

V Odrách sbíral učitel Petr Mlčoch byrokratické zkušenosti, dnes vládne přerovskému magistrátu. Navzdory mnoha kauzám se jej stále nedaří odvolat. Zdroj foto: Přerovská internetová televize

Úředník z Oder 

Bývalý šéf úřadu ve městě Odry a bývalý učitel, tajemník přerovského magistrátu, Petr Mlčoch (nestraník), je zřejmě velmi silná osobnost. Do křesla jej přivedl bývalý primátor Přerova zvolený za stranu Společně pro Přerov, Vladimír Puchalský. Proč by zrovna člověk ze vzdálených Oder byl údajně nejlepší volbou, komentoval v roce 2015 Puchalský pro média těmito slovy: "Je to hotový člověk na tuto funkci a pro náš magistrátní úřad ideální řešení ". Mlčoch v roce 2018 kandidoval v Odrách do zastupitelstva, neúspěšně. Není bez zajímavosti, že jako nestraník byl na kandidátce ODS.


Atmosféra strachu paralyzuje magistrát

Podle zdrojů blízkých vedení města Přerova i samotnému magistrátu je nyní atmosféra v přerovském úřadu více než napjatá. "Nikdo se tu neozve, nikdo si tu nedovolí zvednout hlavu, přestali jsme normálně komunikovat. Tajemník ovládá zákulisní tahy a podle všech má velmi blízko k primátorovi", uvedl zaměstnanec přerovského magistrátu, který si přál zůstat v anonymitě. 

Mgr. Petr Mlčoch z Oder je nejvyšším úředníkem přerovského magistrátu od 1. dubna 2015. Pro mnohé to ovšem nebyl aprílový žert, ale krutá realita. "Po jeho nástupu odešla nebo byla takzvaně "odejita" řada kvalitních úředníků. V podstatě se jim povedlo úřad zdecimovat a postavit do atmosféry strachu a paranoidních obav. O nějakém týmovém duchu nebo aspoň snesitelné pracovní atmosféře se už nedalo mluvit", uvedla bývalá vedoucí zaměstnankyně úřadu, která dnes pracuje v soukromém sektoru a podobně jako její kolega odmítla uvést své jméno. "Nedivte se mi, s nimi už nechci mít nic společného, prožila jsem dost", doplnila, s tím, že do veřejné správy se po této zkušenosti nikdy nevrátí. 


Aféra s netransparentním výběrem úředníků

V roce 2017 cloumala městem Přerov aféra, která hrozila dokonce pádem tehdejší vládnoucí koalice. Primátor Puchalský se za svého oderského favorita nekompromisně postavil.

Hlavním bodem kritiky tehdejší opozice, zejména ODS, byla údajná pochybení tajemníka Mlčocha v organizaci výběrových řízení na posty městských úředníků. Největším problémem byla netransparentnost spočívající v nezveřejňování výběrových řízení a pochybení při udělování výpovědí některým úředníkům.


Kauza pozemku v Lýskách ohrožuje nejen Mlčocha

Od podzimu roku 2019 se schylovalo k další kauze. Během adventu roku 2019 dokonce museli členové rady města opakovaně "ladit noty", aby se napjaté vztahy uvnitř magistrátu nepromítly do hlubší krize v koalici. Největší výhrady měla, stejně jako v roce 2017, právě ODS. Jenomže "ODS má škraloup s odsouzeným Dostálem a ANO zase neví, kdo by tu práci po Mlčochovi mohl dělat. Je v jejich zájmu držet spolu basu a chyby z magistrátu tutlat všemi prostředky", uvedl tehdy redakci Přerovského Reje zdroj blízký sekretariátu primátora Měřínského (ANO 2011). 

Po Novém roce se chyby vršily a kauza byla na světě. V městské části Přerov, zajímavé čtvrti Lýsky, postavilo město Přerov točnu. Bohužel jaksi úředníci neřešili, na čím pozemku se rozhodli za veřejné peníze stavět. Město tak peníze daňových poplatníků vrazilo do projektu, který může skončit mnohem hůř než jen pokutami a prohraným soudním sporem. Chyby magistrátu dokonce potvrdil dříve i Michal Zácha, náměstek přerovského primátora, který je za majetek města odpovědný. „Došlo k pochybení ze strany magistrátu, který si nepohlídal termín, kdy se má podepisovat smlouva,“ uvedl Zácha (ODS) pro Deník.cz. 


Zácha se tajemníka Mlčocha zastal nepřímo

Přerovský primátor Petr Měřínský je údajně o setrvání tajemníka Mlčocha ve funkci stále méně přesvědčený. V současnosti vrcholí spekulace, že "budou padat hlavy" nižších úředníků, na které namísto Mlčocha je svalena odpovědnost za chyby v Lýskách. Za tajemníka Mlčocha se ovšem rovnou na zastupitelstvu překvapivě postavil nepřímo jeho dřívější kritik, náměstek přerovského primátora, Michal Zácha (ODS). "Došlo k pochybení jednotlivcem, a to na úřadě, to pan tajemník již řešil", podpořil obětování jednotlivce Zácha zvolený za ODS, stranu, která údajně razí "padni, komu padni". Důvody, proč Zácha otočil, nejsou známé. Podle zdrojů blízkých místní buňce ODS bude Zácha na čelném místě kandidátky do krajského zastupitelstva a nechce být spojován s žádnými problémy. Kauza pozemku v Lýskách se přitom dotýká porušení jednoho ze základních práv a klíčové svobody občanů ČR. Právo na nedotknutelnost majetku je tak zřejmě pro současnou ODS asi druhořadé. 


Primátor Měřínský už nemusí Mlčocha podržet

V době, kdy vládl Přerovu Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov), měl Mlčoch podporu primátora více než jistou. Dosavadní jistotu ale v Měřínském současný tajemník magistrátu mít nemusí. Měřínský je navíc coby člen ANO 2011 hodnocen centrálou strany. Nedávno jeho šéf Andrej Babiš bez mrknutí oka sesadil ministra dopravy. Bude ANO měřit stejně i v Přerově? Stále to zůstává nezodpovězenou otázkou. Je docela dobře možné, že i tuto kauzu tajemník Mlčoch ustojí a viník se najde v jednotlivci. 

Pokračující problémy přerovského magistrátu mohou významně ovlivnit preference ANO a ODS v nadcházejících krajských a senátních volbách. Obě politické strany se snaží razit profesionální přístup k výkonu politiky. Tolerování chyb přerovského magistrátu věrohodnost těchto politiků značně zpochybňuje. 

Redakce Přerovského Reje bude o vývoji kauzy tajemníka Mlčocha nadále informovat. 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker