Váhání nad Tibetem na přerovské radnici?

Na svém lednovém zasedání schválila Rada města Přerova vyvěšení vlajky Tibetu dne 10. března 2020. Přerov se tak opět připojí k výzvě "Vlajka pro Tibet". Dva radní se ale hlasování zdrželi. Jsou Tomáš Navrátil a Tomáš Dostal proti podpoře Tibetu?

Radní Tomáš Navrátil (ANO) a Tomáš Dostal (KDU-ČSL a TOP 09) nepodpořili vyvěšení vlajky Tibetu. Zdroj foto: Přerovská internetová televize. Koláž a úprava Přerovský Rej.

Mezinárodní kampaň “Vlajka pro Tibet” vznikla v Evropě koncem 20. století  rychle se stala celosvětově jednou z nejvýznamnějších symbolických akcí na podporu Tibetu a jeho nezávislosti. Mezinárodní akce se koná každoročně 10. března, tedy v den výroční povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu. Přerov se k této akci tradičně připojuje mnoho let. 

Přerovská radnice vyvěsí vlajku Tibetu také letos. Rada města Přerova totiž schválila dne 30. ledna  zapojení města Přerova do kampaně „Vlajka pro Tibet“ a uložila odboru vnitřní správy magistrátu města, aby dne 10. března 2020 na budově radnice tibetskou vlajku skutečně vyvěsil. Tím, kdo sebral odvahu, byl letos jinak pasivní a neakční primátor Petr Měřínský, který vyvěšení vlajky Tibetu navrhl radě schválit a sám hlasoval pro. 

Hlasování rady nakonec prošlo docela hladce, ale dva radní se podivně hlasování zdrželi. Dokonce v tomto bodu nebyla v rámci rady města ani diskuse a tak není veřejně známé, jaké jsou skutečné motivy Tomáše Navrátila (ANO 2011) a Tomáše Dostala (KDU-ČSL a TOP 09) nepodpořit aspoň symbolicky Tibet.

Proč Navrátil nepodpořil svého ochránce primátora Měřínského nevíme. U tohoto bývalého náměstka primátora, který stále sedí na radnici jako placený radní pro dopravu, mohlo jít o nějaké hnutí mysli. Třeba pro Tomáše Navrátila představuje Čína vzor akceschopnosti také v řešení problémů dopravy a tak nechce mentálně konat k čínské nelibosti. 

Ale proč Tomáš Dostal, který má blízko k TOP 09  i KDU-ČSL nedrží basu s ostatními radními? To je záhada. U něj tento postoj překvapuje víc než u Navrátila. Taky není jasné, proč oba radní za KDU-ČSL a TOP 09 nehlasovali jednotně. Jiří Lapáček (KDU-ČSL a TOP 09)  hlasoval pro návrh. Pro byli také všichni zbývající přítomní radní za ODS a ANO 2011. 

Je pochybné, že by postoj obou zdržujících se radních byl předzvěstí nějaké čínské aktivity v okresním městě. Proč si oba radní nad Tibetem alibisticky umyli ruce tak ukáže asi až čas. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker