Jaroslav Biolek, zakladatel Dlažky: Tábor je nejlepší škola života

U příležitosti letošního třicetiletého výročí Klubu Dlažka, jsme vyzpovídali Mussura, vlastním jménem Jaroslava Biolka, šéfa a spoluzakladatele Klubu Dlažka Přerov.

Foto: Archiv Jaoslava Biolka

Duha Klub Dlažka je organizace již od svého vzniku v lednu 1990 složená z řady aktivních organizátorů, ale i aktivních účastníků – ať už dětí či starších jedinců. Většina členů nad 15 let se podílí na akcích jako vedoucí. Počet členů za posledních patnáct let překračuje pět stovek. Duha Klub Dlažka je pobočný spolek spolku Duha. Má své centrum na Palackého ulici v Přerově, kde provádí řadu aktivit klubového charakteru, a je zde i centrum akcí v Přerově. Duha Klub Dlažka má svou základnu v Rajnochovicích. Mimo prázdniny zde probíhá řada víkendů, výletů a adaptačních kurzů a během prázdnin tábory pro děti, mládež i rodiče s dětmi. Klub využívá i řadu základen po celé naší republice.

Abychom Vás více představili čtenářům, co vlastně v Klubu Dlažka děláte?

Hlavní náplní činnosti jsou akce ve volném času pro děti, mládež, rodiče s dětmi i samostatné dospělé. A tedy víkendy a tábory, sportovní turnaje, klubové aktivity, kulturní akce, turistické akce. Speciální činností jsou vzdělávací akce pro své vlastní členy i pro nečleny. Největším projektem je projekt Skok pro neorganizované děti a mládež.

 Duha Klub Dlažka současně působí jako infocentrum pro děti, mládež a dospělé. Klub Dlažka vydává i informační asiměsíčník Dlaždič. Má svou webovou stránku i FB.

Posláním Dlažky není evidentně vydělávání peněz, v dobrém smyslu slova, daří se podle Vás organizaci rozvíjet udržitelně? 

Ano, ale postupně se hlavní aktivity vyvíjejí. Některých akcí je méně, některých více. Co jde nejvíce? Příměstské tábory a tábory a pobytové akce pro děti, tábory pro rodiče s dětmi, koncerty, zájezdy pro děti, rozvoj naší základny v Rajnochovicích.


Dlažka je hlavně známá v Přerově a okolí, bez ní by se nekonalo mnoho zajímavých akcí. Podporuje vás město Přerov nebo místní firmy?

Největší podporu máme z grantů Města Přerov - nejvíce na kulturu (velký dík). Ale i z kraje - též na kulturu. Největším sponzorem kulturních aktivit je pivovar Zubr (dík).

Na co jste nejvíc hrdý, co je symbolem třicetiletého výročí Dlažky?

Každou chvíli na něco jiného - počínaje úspěšnou přestavbou základny, krásné články a fota z našich akcí (na našem webu), na náš asiměsíčník Dlaždič i nejnovější kalendář - retro 30 let Dlažky.  Třicetiletí je tu a stále jedeme - to je úspěch obrovský.

V čem vidíte v dnešní době "přidanou hodnotu" Klubu Dlažka?

Děláme lidem radost - přesně podle klasického kresleného vtipu od Vladimíra Jiránka: "Lidé jsou na světě proto, aby druhým dělali radost." A když se to povede pak je radost oboustranná!

 A konkrétně dětské tábory? Proč posílat své děti na akce Dlažky?

Tábor je nejlepší škola života. Je to místo, kde si hraješ, naučíš se, pobavíš se a seznámíš s lidmi. A když se ti to líbí, zkusíš to předat dále - staneš se vedoucím a předáváš své názory a postoje dále. Jak říkal v jednom rozhovoru guvernér Národní banky - vše podstatné pro život jsem se naučil jako vedoucí na táboře! Kdybych byl znovu rodičem malého dítěte, pak bych dítě vzal na tábor rodičů s dětmi či poslal na příměstský tábor. Později na tábor pro děti nebo bych ho vzal na akční tábor pro rodiče s dětmi (např. cyklovoda). A puberťáka na tábor pro mládež. Můj syn byl na táborech rodičů s dětmi už jako čtyřletý a teď jezdí i po třicítce jako hlavní vedoucí i programový vedoucí.


Foto: Archiv Jaroslava Biolka

Jsou dnešní děti jiné než před 30 lety a v čem? Bude jim mít Dlažka stále co říct i do budoucna?

Pokud děti dostanete do přírody a zaujmete je programem rozdíl není velký. Existuje řada dětí, které pohyb stále baví. Ale jejich fyzická zdatnost je podstatně nižší než před třiceti lety. Navíc existuje spousta aktivit, které nebyly - internet, mobily - což děti podstatně odlišuje. Stejně tak jejich samostatnost - je to někde jinde než kdysi.

Jaké jsou podle Vás hlavní výzvy, které Dlažku čekají v příštích letech?

Rozvinout talent a touhu vést akci organizačně schopných jedinců. A tím získat další možnosti pokračování tradice. Dlažka bude pro lidi vždy - otázka je pro jaké věkové kategorie. Stejně jako v jiných organizacích věk hlavních organizátorů akcí roste. Na druhé straně je možné dělat akce pro děti, mládež, dospělé i pro důchodce. A to už Dlažka dělá léta. Spektrum našich účastníků je opravdu od nuly až po důchodový věk. Dnes jsme během dvou dnů naplnili tábor pro rodiče s dětmi od batolat. Plní se nám i tábory pro starší i úplně nejstarší. A za pár dnů nám děti pojedou na zájezd do Ostravy, rodiče s dětmi jedou na Zimní rodeo či Yukon, mládež na zimní akční víkend Mirror, dospělí na turnaj v ringu do Znojma a ti nejstarší přijdou na koncerty Haraficy a Jana Hrubého. Dospělí se pobaví na plese a děti na karnevalu.

Co říci na závěr? Nemáte rádi nudu, máte-li zájem o hudbu či pohyb, zábavu či chcete soutěžit - pak si u nás vyberete! Mussur


Pozn. redakce: Rádi zveme k návštěvě internetových stránek Klubu Dlažka, kde se najdete aktuální informace, nabídka akcí pro děti, mládež i dospělé, rodiče s dětmi a vše další. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker