Vzpomínání na přerovský samet

Není to s námi ještě tak špatné, jak se mi původně zdálo. Oslavy 30. výročí sametové revoluce si chtěl tentokráte pro sebe ukrást téměř každý politický, ale i každý druhý komerční subjekt. Komorní vzpomínání na sametovou revoluci v sále Kovínského domu očima čtenářky Anny Svobodové.

Fotka: Petr Dutko při čtení proslovu na náměstí T.G. Masaryka

Není to s námi ještě tak špatné, jak se mi původně zdálo. Oslavy 30. výročí sametové revoluce si chtěl tentokráte pro sebe ukrást téměř každý politický, ale i každý druhý komerční subjekt. Jsem až alergická na sametové slevy či na jediné hlásače své pravdy a obraceče vzpomínek, kteří budou klidně tvrdit, podle vzoru dějepisu 50. let, že Plzeň osvobodili Sověti a že 17. listopad byla nalajnovaná akce reformním křídlem KSČ. Kromě masové relativizace všech hodnot dosažené úrovně demokracie v médiích a na sociálních sítích se rozmohly i různé vzpomínkové akce, které měly za cíl buď si přihřát polívčičku v odlesku listopadových dní, nebo, a to se mi opravdu líbí, opravdu zavzpomínat, jak to tenkráte bylo. Bez křiku, bez úderných hesel a sloganů, bez tlampačů. Jednou z takových akcí, překvapivě, bylo čtvrteční setkání, které pořádala přerovská ODSka.

Na komorní akci se v sále Korvínského domu sešlo na čtyřicet Přerovanů. Atmosféru dokresloval hudební doprovod a hlavně dobové fotografie, které zapůjčila paní Jandová. Pořadem provázel kultivovaný a erudovaný Petr Kouba, ne nadarmo je učitelem dějepisu na místním gymnáziu. Jak se ukázalo, vědomosti čerpal nejen z dobových novin, ale i ze svých vzpomínek. Program byl rozdělen na tři bloky – situace před listopadem, průběh sametové revoluce a změny v Přerově na konci roku 1989. Hlavními pamětníky událostí byli Petr Dutko, Jiří Radil a Jan Pavelka. Tito pánové vždy zavzpomínali na uvedenou etapu a pak byl dán prostor publiku. Nejtrefnější příspěvky měl pochopitelně první porevoluční starosta města, Petr Dutko, který nám doplnil zákulisí živelných dní a příprav mítinků. Cenné a někdy i vtipné byly vzpomínky paní profesorky gymnázia Gerkové, či pana Hučína např. na čištění krvavě obarvených rukou Gottwalda či na vyjednávání s ukrytou zbraní.

Akce se, myslím, povedla. Důstojné zavzpomínání mělo na konci pochopitelně přesah do současnosti. Mnozí účastníci besedy nebyli smířeni s organizací městského 17. listopadu a s vývojem v Přerově či v ČR vůbec. Myslím, že nejlépe názor všech přítomných vystihl Dutko resp. Churchill: “Demokracie je nedokonalý systém vlády, ale ty ostatní jsou ještě horší.“ Na závěr svého textu musím poděkovat přerovské ODS za uspořádání takovéto akce. Jen houšť.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker