Monika Ptáčníková z organizace Czechitas: "Chci být stále otevřená novým příležitostem a výzvám"

Spoluzakladatelka vzdělávací neziskové organizace Czechitas, Monika Ptáčníková, o tom jak vznikl nápad na vzdělávání nejen žen v oblasti informační techniky a jak tento nápad přerostl v celorepublikovou iniciativu.

Monika působí ve Správní radě Czechitas kde dohlíží na strategii spolupráce s firmami a zaštiťuje koncepci kariérního rozvoje absolventů kurzů. Přednáší a lektoruje na kariérních workshopech, vede tým kariérního rozvoje a věnuje se individuálním konzultacím v oblastech osobní značky a profesních tranzitů. 


Kde jsi se narodila?

Narodila jsem se přímo v Přerově. :-) 


Co jsi chtěla dělat, co tě zajímalo? 

Celé mé dětství jsem prožila tancováním. Byla a je to pro mě velká láska, ale postupem času (i díky zdravotním důvodům) jsem si uvědomila, že to pro mě nebude životní kariéra, ale spíše koníček. Ve škole mi vždycky šlo tak nějak všechno, jednu dobu jsem chtěla studovat chemii, potom zase spíš právničinu a nakonec jsem se rozhodla pro obecnou ekonomii s tím, že se časem uvidím, kam se budu přesně profilovat. 


Jakou školu jsi studovala? 

Střední jsem si vybrala Gymnázium Jana Blahoslava kvůli jazykům. Jazyk se mi pak hodil na Mendelově univerzitě, kde jsem studovala Ekonomickou fakultu v angličtině. Už během studia jsem měla i několik brigád, abych poznala, co mě nejvíc baví a co mi jde. Spousta z nich bylo i mimo Česko. Věřím, že něco dělat, zkoušet a objevovat je ten nejlepší způsob, jak zjistit, na co má člověk talent a co mu nejvíce jde, o to víc je to intenzivnější, když je člověk v cizí zemi, bez zázemí rodiny a musí spoléhat především sám na sebe. 

Kdy poprvé přišel nápad založit Czechitas, jak dlouho to trvalo? 

Czechitas vznikalo organicky nějakou dobu a přispělo k tomu spoustu lidí, holek i kluků. Díky mým kamarádkám a zároveň současným kolegyním Ditě Přikrylové a Mirce Jarešové (obě dvě z Přerova) jsem poznala svět informačních technologiích. Přišly si na Fakultě informatiky trochu samy a v srpnu 2014 uspořádaly první workshop počítačové grafiky pro své kamarádky v Brně. Na workshopu jsem byla tenkrát jako účastnice, ale téma IT pro ženy mě natolik nadchlo, že rok poté jsem opustila svou stávající práci a přidala se naplno do Czechitas. Daly jsme si za cíl z volnočasové aktivity vybudovat fungující společensky prospěšné podnikání a udržitelnou firmu. A to se povedlo, i díky čtvrté kolegyni Báře Bühnové, která se k nám připojila, a která dohlíží nad obsahem našich kurzů. Pět let fungujeme oficiálně jako nezisková organizace a dnes už máme skoro 50 zaměstnanců v užším týmu a 150 lektorů a dalších brigádníků, kteří s námi organizují a školí na akcích po celé ČR. 


Jaké byly začátky a co bylo nejtěžší? 

Tenkrát byl pro mě nejtěžší vůbec udělat ten krok a odejít z dobře placeného místa do nejistoty vlastního podnikání. Dost mi k tomu pomohl fakt, že jsem na podnikání nikdy nebyla sama, ale s Ditou a dalšími kolegyněmi jsme v tom jely spolu a doplňovaly se, postupně náš tým rozšiřovaly. Vedla jsem v Czechitas spolupráci s partnery a propojování absolventek do firem a často cestovala mezi Brnem a Prahou, kde jsme měli pobočky a v obou městech často probíhaly schůzky s firmami, kteří mohli být našimi potenciálními partnery. To se uklidnilo až s příchodem miminka, nabrání dalších členů do týmu i do dalších měst a přerozdělení pozic. Nyní se snažím skloubit mateřství s prací dohromady. Občas je to náročné, ale pokud máte dobré zázemí a pomoc kolem, tak se to zvládat dá.  


Měla jsi z počátku i jinou práci? 

Ano, po vysoké škole jsem se pohybovala v oblasti náboru IT odborníků pro technologické firmy v Brně a Praze. Pomáhala jsem firmám najít nové zaměstnance na konkrétní IT pozice. Po 2,5 letech práce jako personální konzultant jsem se ale rozhodla vydat jiným směrem. Místo hledání IT pracovníků na trhu a nabízení jim lepší pozice v jiných společnostech, naopak vzdělávat a přitahovat k IT oboru další skupiny lidí, které by IT, třeba tak jako mě, předtím vůbec ani nenapadlo. Takže zpětně si říkám, jak jasná a skvělá volba pro mě Czechitas bylo. :-) 

Zdroj Fotky: Czechitas 

O co se Czechitas nejvíce snaží?

V Czechitas vzděláváme a inspirujeme děti a dospělé poznat a vyzkoušet si svět informačních technologiích. Fungujeme pět let a za tu dobu prošlo našimi aktivitami přes 10 000 účastníků. Nabízíme jednorázové workshopy, inspirativní setkávání i on-line kurzy, primárně pak pro ženy i dlouhodobé a intenzivní kurzy v tématech, jako je programování, vývoj webu nebo datová analytika. Pokud je tento obor nadchne, umíme jim pomoct najít si novou práci v oblasti IT a změnit svou kariéru. Akce pořádáme mimo Prahu a Brno v dalších 5 městech, mimo jiné máme pobočku i v Olomouci. :-)  


Jaké jsou vaše největší úspěchy? 

Za největší úspěch považuji vybudování naší komunity, všechny ty lidi, kteří se podílí na fungování Czechitas, všichni firemní partneři, bez kterých bychom nebyli tak velcí, univerzity, interní tým lidí, všichni naši lektoři, kteří s námi učí. To obrovské pracovní nasazení s cílem řešit digitální gramotnost v Čechách a připravovat ženy a děti na budoucí trh práce, na změnu pracovní role směrem do IT. Je jich tisíce. Vidět reálný dopad mojí práce je pro mě důležité. Určitě i naši finanční udržitelnost, a fakt, že jsme schopni nabídnout práci dalším lidem a konečně i naše první vzdělávací centrum v Brně. 


Čeho bys chtěla v budoucnu dosáhnout, ať už v soukromé nebo pracovní sféře?  

Osobně se chci víc věnovat své rodině a vztahům s nejbližšími přáteli. V hlavě se mi taky točí pár destinací, kde bych si chtěla s manželem zasurfovat a zakitovat :-) A pracovně... pro Czechitas bych si přála vzdělávací centra ve všech našich pobočkách, více cílovek, které budeme schopni obsloužit. Já sama teď hodně školím na skupinových kariérních workshopech a věnuji se i individuálním konzultacím. Těm, kdo si nejsou jistí svou profesí, se snažím dodat sebedůvěru a pomoci jim s jejich nasměrováním. To mě aktuálně hodně naplňuje a určitě se tomu chci víc a víc věnovat a odborně se v tom vzdělávat . A pak mám pro sebe takové jedno malé přání. Přála bych si, abych byla i s přibývajícím věkem, rodinou a většími závazky otevřená novým příležitostem a výzvám, a abych se nebála překonávat své hranice, protože v tom tkví moje osobní štěstí. 

Pokud i vy toužíte po změně kariéry, nebo se jen chcete přiučit něco nového z oblasti IT, neváhejte a přihlaste se na některý z kurzů, které najdete na stránkách czechitas.cz 

Celá Evropa programuje. Přidej se taky a zapoj se do EU Code Week



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker