Možnost ekologického nakupování v Přerově, je díky myšlence bezobalového obchodu na dobré cestě

Slyšeli jste už o fenoménu Zero Waste neboli česky Život bez odpadů? Je to označení pro životní styl, který se snaží o minimalizaci produkovaných odpadů. Tato filozofie říká, že všechny zdroje by měly být využívány opětovně stejně jako se tomu děje v přírodě.

Ilustrační foto

Zero Waste je strategie předcházení vzniku zbytečného odpadu, která vyžaduje po spotřebitelích přijmutí zodpovědnosti za své nákupy a nakládání s odpadky. Průmerný český občan vyprodukuje cca 537 kg odpadu ročně. Všemocná není ani recyklace. Spousta plastů a jiných obalů, které vytřídíme, končí na skládkách nebo ve spalovnách. Zero Waste je komplexní systém zahrnující etické, ekonomické a efektivní cíle k dosažení změny životního stylu na základě udržitelných přírodních cyklů.

Předcházení vzniku odpadů výrazně napomáhá vznik bezobalových prodejen, kde je možné nakupovat bez jednorázových obalů. Principy bezobalové domácnosti nám přiblížily Martina Žákovská a Veronika Dohnalová, aktivní propagátorky Zero Waste a iniciátorky vzniku bezobalového obchodu v Přerově.


Myšlenky bezodpadového hospodaření jsou velmi komplexní. Jak se vy osobně snažíte podle nich fungovat?

Martina Žákovská: Ve svém domově se snažím každodenně přemýšlet nad způsobem uložení potravin, nákupech a věcech, které používám k životu, jaký mají dopad a jak se dají přetvořit, aby podporovaly zero waste filozofii. 

Veronika Dohnalová: Myslím, že to mohu považovat za svůj koníček. Docela mě ta myšlenka ZW chytla, takže u všeho, co dělám, přemýšlím, jestli to jde udělat jinak, lépe, bez odpadu, ekologičtěji. U nakupování, uklízení, vaření, pěstování, cestování, obdarovávání okolí i sebe. Baví mě u toho ty Aha momenty.


Přizpůsobili se tomu i členové rodiny nebo nejbližší okolí?

Veronika Dohnalová: Ano, v mnoha věcech už přišli na to, že to vlastně dává smysl. Myslím, že jsme na dobré cestě. Například před lety, když jsem začínala s látkovými plenami, se mé okolí nad tím pozastavovalo a všichni to řešili jen z pohledu vlastního pohodlí. Nyní již to všichni berou jako automatickou věc. Myslím, že také pochopili, že nejde jen o ekologii, ale hlavně o pohodlí a zdraví dítěte. Chce to hlavně čas a komunikaci. 

Martina Žákovská: Postupně na to také přichází. Například prostřednictvím tipů, které vidí v naší domácnosti nebo informacím, které se snažíme vhodně předávat.   


Co bylo nejtěžší v začátcích?

Martina Žákovská: Začít :-) ve chvíli, kdy začnete, tak tomu snadno propadnete. Například, když začnete kompostovat biologický odpad a zjistíte, že najednou chodíte s komunálním odpadem do popelnice mnohem méně. Zero waste je cesta, když nemáte od sebe očekávání, že za týden budete v cíli, je to poměrně zábavné. 

 Veronika Dohnalová: Ano, souhlasím s Martinou. Povyrůst nad své zažité návyky, předsudky a tlak společnosti je podle mne ten nejtěžší oříšek. Pak už to jde jako po másle. Dokonce Vás to začne fakt bavit :-) 


U jakého typu surovin nebo produktů, je nejjednodušší se tímto řídít?

Martina Žákovská: U nakupování ovoce, zeleniny a pečiva, kdy použijete vlastní látkový pytlik namísto igelitových :) A dále stačí se zamyslet, v jakých obalech doma nakupujete, které pak letí rychle do koše? Například těstoviny - člověk je spotřebuje téměř najednou a obal ihned vyhodí. Stejně tak snadno je lze vysypat ze sklenice. Těstoviny lze nakoupit velmi kvalitní v mnoha variacích do plátěného pytlíku, doma přesypat do sklenice a ušetříte velké množství plastových sáčků. Nebo prací gely - lze koupit velmi kvalitní gely v bezobalových obchodech, které si stočíte do vlastní nádoby (některé obchody nabízí i jejich zapůjčení nebo zakoupení za drobný poplatek, když nemáte vlastní).

 Veronika Dohnalová: U nás to bylo také ovoce, zelenina a pečivo jako první a nejjednodušší. U toho jde i krásně vidět, když se Vám doma přestávají hromadit ty mikrotenové sáčky. Za sebe bych ale ještě doporučila hygienické potřeby, zejména kartáček na zuby z bambusu už není nic ojedinělého (najdete jej i v běžných drogeriích) a hlavně menstruační kalíšek - to byl můj nejsnazší a zároveň nejvýznamnější krok na této cestě. Co je nejtěžší? Popravdě nám se ještě moc nedaří zapojit i jiné dopravní prostředky než auto. Tady máme ještě dost rezervu, ale pracujeme na tom. :-)


Co Vás vedlo k tomu, začít produkovat méně odpadu, jaký byl první impuls?

 Veronika Dohnalová: Když nad tím tak přemýšlím, tak mě k tomu do jisté míry vede maminka celý život. Ona se vždy snažila zužitkovat všechno a co nešlo, tak použila jinak (tapetovala starý nábytek, do prázdných sudů nasadila květiny, starou tatramatku nechávala opravovat, dokud to šlo a tak dál). A babička taky - nevzpomínám si, že bych u ní viděla popelnici. Pak to byli dva přednášející na škole - jeden docent mluvil o globálních environmentáních problémech a druhá o přírodních rizicích. Ale nezapomenu na obrázek, který mě znechutil a zároveň odstartoval. Na internetu jsem narazila na želvu, která celý život na sobě nosí plastový držák na šest lahví a podle toho se jí zdeformoval krunýř. Doteď je mi z toho obrázku špatně. Tehdy jsem se začala zajímat, co je to vlastně to "zero waste". 

Martina Žákovská: Představa, v jakém světě plném odpadu bude žít generace našich dětí a související problémy, které budou muset řešit. Až se mne budou ptát, co jsme s tím my dělali, odpovím že vše, co bylo v našich silách.



Jaký je zájem o nákup v bezobalovém obchodě? Máte nějakou zpětnou vazbu?

V srpnu se uskutečnil průzkum a velmi mile nás překvapilo, že téměr 83 % respondentů ví, co znamená ZW a buď již takto žijí nebo svůj odpad plánují omezit. K tomu další 12 % o tom ještě neslyšelo, ale zajímá je to. A zároveň také přes 87 % respondentů by bezobalový obchod v Přerově uvítalo.


Co očekáváte od otevření tohoto typu obchodu v Přerově?

Že nebudeme muset jezdit nakupovat 25 kilometrů daleko :) Samozřejmě cílem je nabídnout lidem k přírodě (i společnosti) šetrnější alternativu nákupu. Bylo by fajn, kdyby se nám podařilo tento životní styl představit co nejvíce lidem všech věkových kategorií. Aby si lidé uvědomili, že to vlastně není nic nového ani méně pohodlného a je to zároveň šance ukázat našim dětem, co má v životě opravdovou hodnotu. Kdo ví, co tu pro ně zbyde, až se dožijí našeho věku? 


Plánujete pořádat nějaké akce spojené s touto tématikou?

Rády bychom pořádaly workshopy a přednášky a vytvořily prostředí pro sdílení informací, znalostí a celkově prostor si popovídat s podobně založenými lidmi.


Jak probíhá nákup v takovém obchodě?

Reálně nákup probíhá tak, že si zákazník přinese látkové sáčky, krabičky nebo jiné vlastní nádoby, ve kterých si surovinu z obchodu odnese. Zboží je prodáváno na váhu, a tak si zákazník jednoduše určí, jaké množství chce odvážit. V obchodech najdete široký sortiment zboží od těstovin, vloček, cukrovinek přes mouky, ořechy až po stáčenou drogerii, která nepoškozuje životní prostředí.


V jaké fázi se teď nachází vaše vize bezobalového obchodu v Přerově?

V současnoti hledáme vhodné prostory, pokud všechno dobře půjde po Novém roce bychom chtěly otevřít.


Zdroj průměrné spotřeby odpadu zde.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker