Skrytý příběh v Přerově. Komenský v geolokační hře

Jedna z největších osobností přerovské historie. Člověk, díky kterému máme stále šanci myslet na člověka v lepším smyslu. Jan Ámos Komenský. Díky němu je někde na světě velmi pokrokové školství. V jeho myšlenkách je nekonečně moudrosti. Na Komenského bychom měli být hrdi a více si připomínat jeho odkaz. Pojďme ven formou hry po stopách tohoto velikána, humanisty a osvícence, který se nikdy nevzdával.

Rákosku spálit a škola hrou. Komenský byl v pedagogice nejprogresivnější myslitel naší země. Bohužel i překvapivě mnoho škol a učitelů na jeho odkaz zapomnělo. Grafika: Skryté příběhy

Zkoumání Přerova a historie města a života Jana Amose Komenského s mobilem v ruce

Letos si od úmrtí učitele národů, Jana Amose Komenského, připomínáme 350 let. Město Přerov mezi dalšími akcemi pro tento účel spustilo interaktivní hru v terénu. Nenechá vás sedět u počítače, musíte vyrazit ven. 

Hra Skryté příběhy vás zavede na pozoruhodná místa, kde zažijete zajímavá dobrodružství. Herní trasy jsou samostatné minihry rozmístěné po celé České republice. Hra je určena pro všechny, kdo si rádi hrají venku a poznávají nová místa a jejich příběhy.

Na každém zastavení se zaposloucháte do příběhu vyprávěného historickou postavou, která je spojena s daným místem a právě řeší nějaký malér nebo obtížný záměr. Na jednotlivých zastaveních pomáháte této postavě a zároveň posunovat historii tím, že řešíte drobné úkoly, a za to sbíráte body. Čím více bodů máte, tím více obsahu hry se vám otevírá.


Amosova latina. Učit děti mlácením je barbarství! Komenský změnil pohled na školství i dětství

Poznejte Přerov trochu jinak! Skrytý příběh odehrávající se v Přerově má název Amosova latina a zavede vás do roku 1614. Učitel Jan Amos Komenský hledá způsob, jak vyučovat latinu bez nutnosti použití metličky či rákosky, jak bývalo dobrým zvykem.

Učitelské metody Jana Amose jsou ve své době zcela převratné. V období, kdy Komenský teprve začíná jako mladý učitel, vládne ve školách tvrdá disciplína. Studenti se musí učit zpaměti dlouhé texty ve složitém latinském jazyce, i když jim vůbec nerozumí. Jan Amos se právě rozhodl, že styl výuky změní tak, aby latina žáky bavila. Přidejte se k učiteli národů i vy, naučte se přitom trochu latinsky a pomozte Janu Amosovi prosadit přátelské školství! Však z jeho práce čerpáme všichni dodnes. 

Odměnou za splněnou misi je vyřešení úkolů a gratulace formou selfie s historickou postavou. Prvních 100 hráčů obdrží pohledy Amosova latina nebo jiný drobný dárek. 


Jak si zahrát? 

Stačí, když si do vašeho mobilního zařízení zdarma stáhnete aplikaci Skryté příběhy (dostupné pro systémy Android a iOS), zaregistrujete se, spustíte GPS ve vašem mobilu a z nabídky příběhů si vyberete Amosovu latinu.

Ke stažení aplikace můžete využít volné wi-fi připojení v informačním centru Přerova. Následně je možné hrát hru offline. Mapa vám zobrazí trasu i jednotlivá zastavení, na kterých budete plnit úkoly. 


Trasa hry. Celu trasu i se zastaveními najdete ZDE. Městu Přerov se povedl pěkný počin, který oceníme nejen v době covidové. Hru město spustilo již v létě letošního roku


S inspektorem Malinou řešte požár nádražní restaurace 

Kdo projde trasu s učitelem národů Komenským a bude mít chuť objevit v Přerově další zajímavá míst,a má možnost přesunout se do roku 1860 a spolu s inspektorem Malinou vypátrat tajemství požáru nádražní restaurace. Stopy vedou až do Itálie (ale zůstane v Přerově). 

Trasa vede od nádraží k řece a pak dvojicí městských parků. Odsud jde přes historické centrum zpět k nádraží. Vstup do centra je po schodech a ti, co jdou na trasu s kočárkem, budou muset jít okolo hradební části nebo si drobně zasportovat.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker