Moravská filharmonie zahraje slavné filmové a jazzové melodie

Moravská filharmonie Olomouc připravila další open-air akci – Koncert pod širým nebem. 25. června v 19 hodin rozezní olomouckou Korunní pevnůstku hudba ze slavných filmů Star Wars či Forrest Gump, známé jazzové melodie od George Gershwina a Joea Zawinula i temperamentní argentinské tango Ástora Piazzolly. Provedou je dva soubory složené z hráčů Moravské filharmonie – ansámbl dechové sekce orchestru a komorní smyčcový orchestr. Za dirigentský pult se postaví šéfdirigent Moravské filharmonie Jakub Klecker.

Moravská filharmonie zahraje slavné filmové a jazzové melodie. Foto zdroj: Moravská filharmonie Olomouc

Koncert zahájí známá olympijská fanfára – Summon the Heroes Johna Williamse, jednoho z nejvýznamnějších tvůrců filmové hudby všech dob – kterou napsal v roce 1996 u příležitosti zahájení olympijských her v Atlantě. V rytmu argentinského tanga se poté představí smyčcová sekce Moravské filharmonie a přednese skladby Libertango a Oblivion Ástora Piazzolly, v roli sólisty vystoupí koncertní mistr orchestru Vít Mužík.  

Pod širým nebem pak zazní oblíbené jazzové melodie, jako Summertime z opery Porgy a Bess a jazzový standard I Got Rhythm od Georga Gershwina či Birdland Joea Zawinula.

Závěr koncertu bude patřit filmové hudbě. Posluchači se mohou těšit na soundtrack Alana Silvestriho z klenotu světové kinematografie – filmu Forrest Gump – i špičkové aranžmá hudebního podkresu k proslulému snímku Star Wars. Obě skladby, stejně jako úvodní olympijskou fanfáru, upravil pro tuto příležitost Ondřej Moťka, skladatel, aranžér a první trumpetista Moravské filharmonie.

Koncert Pod širým nebem se koná 25. června od 19 hodin v Korunní pevnůstce jako součást Divadelního června. Vstupenky jsou k zakoupení na www.mfo.cz.

Program koncertu:

John Williams: Summon the Heroes (Olympijská fanfára, 1996), arr. Ondřej Moťka

Ástor Piazzolla: Libertango, arr. James Kazik

                                 Oblivion, arr. Robert Longfield

George Gerschwin: Summertime z opery Porgy a Bess, arr. Jirka Kadlec

                                   I Got Rhythm, arr. Jirka Kadlec

Strike Up The Band ze stejnojmenného muzikálu,

Bees You Is My Woman Now z opery Porgy a Bess,

                                    Swanee, vše arr. Scott Richards

Joe Zawinul: Bridland, arr. Jérôme Naulais

Alan Silvestri: Forrest Gump Theme, arr. Ondřej Moťka

John Williams: Star Wars Suite, arr. Ondřej Moťka


Více informací o Moravské filharmonii Olomouc

Moravská filharmonie Olomouc patří k předním a nejstarším symfonickým orchestrům v České republice. Na jejím uměleckém vývoji se podílely významné osobnosti české i světové hudební scény. Za dobu své existence si Moravská filharmonie Olomouc vytvořila mimořádně rozsáhlý a rozmanitý repertoár: věnuje se především klasickému symfonickému repertoáru, propaguje však i soudobou českou a světovou hudební tvorbu, o čemž svědčí uvedení více než 250 novinek. Moravská filharmonie Olomouc má bohatou diskografii a vystupuje na významných mezinárodních hudebních festivalech doma i v zahraničí. Především je ale kulturní institucí, která se zásadní měrou podílí na organizaci uměleckého a koncertního života v Olomouci a okolí. Pořádá festivaly Dvořákova Olomouc a Mezinárodní varhanní festival Olomouc. Mezi její činnosti patří také řada vzdělávacích aktivit pro děti a mladé lidi.




INZERCE


INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker