Celovečerní film, zachycující Přerovské povstání čeká na premiéru

Půl roku práce, letecké záběry regionu, hrané scény a mnoho oslovených pamětníků - to je nový celovečerní dokument Muzea Komenského "Přerovské povstání …75 let poté". Premiéra se uskuteční na podzim 2020 v kině Hvězda.

Foto: zdroj prerovmuzeum.cz

Takto by se dal shrnout poslední projekt režisérky Svatavy Měrkové a kameramana Jiřího Dvorského, kteří již dříve zpracovali například poválečný masakr na Švédských šancích. Tentokrát se zaměřili na zdokumentování Přerovského povstání, prvního českého ozbrojeného povstání proti nacistům.

Celovečerní film s názvem "Přerovské povstání ... 75 let poté" se ze všeho nejvíce snaží zachytit vzpomínky přímých účastníků. Materiálu se nakonec nashromáždilo tolik, že film má oproti původnímu plánu více než dvojnásobnou stopáž.  S autory spolupracoval historik Muzea Komenského Petr Sehnálek, který dohlížel na historické souvislosti.

Premiéra filmu se původně měla uskutečnit v kině Hvězda v den 75. výročí, tedy 1. května, bohužel vzhledem k pandemii koronaviru musela být přesunuta až na podzim.

Video: Trailer k filmu "Přerovské povstání ... 75 let poté". Zdroj: youtube.com

První české ozbrojené povstání proti okupantům vypuklo v Přerově 1. května 1945, kdy se ve městě rozšířila mylná zpráva o kapitulaci německých vojsk a místní obyvatelé začali odzbrojovat příslušníky německé armády a policie. Povstání bylo nakonec potlačeno. Bylo několik desítek padlých, nacisté kromě toho na vojenské střelnici v Olomouci-Lazcích hned následující den popravili 21 zajatých vzbouřenců.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit


INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker