Kniha Lenky Chalupové Začátek dostala do vínku tři kmotry

Devátá kniha přerovské spisovatelky Lenky Chalupové Začátek se dočkala v úterý 5. listopadu slavnostního křtu. Na pultech knihkupectví je už třetí týden a teď ještě přišel čas vykoupat knihu v šampaňském. O to se postaraly tři kmotry, které si autorka pozvala. Jsou to její kolegyně z tiskového oddělení přerovského magistrátu: Jana Pivodová, Pavla Roubalíková a Lenka Tomečková.

Foto: Lenka Chalupová na autogramiádě své poslední knihy

Autorka sama řekla, že křest v jejím rodném městě, které má moc ráda, je pro ni vždycky poctou. A také přiznala, že ač není vůbec trémistka a mluvit před veřejností jí nejen těší, ale také živí - tak při křtu své knihy má vždycky trochu trémy v kolenou. „Představuji vám totiž své knižní dítě a jako každá máma si přeji, aby se vám  líbilo a abyste ho zkrátka měli rádi,“ řekla při slavnostním křtu, který organizovala ve Výstavní síni Pasáž Městská knihovna v Přerově. Hudební doprovod tohoto slavnostního okamžiku zajistili žáci Základní umělecké školy Bedřicha Kozánka se svým učitelem Petrem Vařákem. 

Foto: Autorka a kmotry jejího posledního projektu.

Kniha Začátek obsahuje šest povídkových příběhů, většina z nich se odehrává v Přerově. Prvními posluchači autorské čtení se tak stali právě účastníci křtu, jehož součástí bylo i čtení. A četla nejen autorka, ale také její kmotry. „Na křest se poctivě připravovaly, celou knihu už přečetly, a je na nich, kterou z povídek si vyberou. I pro mě bude jejich volba překvapením,“ řekla Lenka Chalupová. Ona sama si zvolila povídku Holka z krabice, která začíná nalezením dítěte v babyboxu přerovské porodnici. Pavla Roubalíková si vybrala povídku Vánoční baňka a mimo jiné zmínila, že si ji vybrala proto, že se částečně odehrává v Děčíně, které je partnerským městem Přerova a tudíž ho zná. Jana Pivodová zvolila povídku, o které řekla, že byla mírně drastická, přesto ji oslovila. Jmenuje se Loutkoherečka a odehrává se v přerovském romském ghettu ve Škodově ulici a také v místním loutkovém divadle. A Lenka Tomečková se rozhodla pro Houbaře, jejímž vypravěčem je kluk z Penčic, který narazil na překvapivé rodinné tajemství.

Po křtu a autorském čtení následovala možnost dotazů. A čtenáře zajímalo, jestli má už Lenka novou knihu. „Ano, už je dokonce i napsaná, ale ještě mě na ní čeká práce, protože děj se odehrává v letech 1944 a 1945 a příběh je položený na reálných základech, takže některé věci ještě musím doladit či upřesnit, a to i s pomocí historiků,“ řekla Lenka Chalupová. A těšit se mohla i z dárku, který si pro ni kmotry přichystaly. Dostala od nich deku, na které jsou natištěné všechny obálky jejích knih i fotka kmoter. „My víme, že Lenka ráda píše vleže, takže teplou deku přes zimu určitě upotřebí. A tahle jí bude navíc připomínat křest Začátku,“ řekla jedna z kmoter.

Na závěr se čtenáři dočkali i autogramiády.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker