Piráti zahájili přípravy na boj o křeslo primátora Přerova

Pirátská strana stoupá vzhůru. Po překvapivém triumfu ve volbách do zastupitelstva Olomouckého kraje získala strana dokonce křeslo hejtmana. Úspěch Pirátů s sebou nese otázky nad samostatností strany, která často kandidovala ve spolupráci s jinými subjekty. Strana už zjevně překonala batolecí stadium a zkouší i v komunální politice jít po vlastních nohách.

Dříve drancovali na moři, zabíjeli nevinné, loupili pro peníze. Dnes se z nich stali hlasatelé pacifismu a transparentnosti. Spolknou Piráti místní hnutí Společně pro Přerov, nebo budou s nimi jako dosud spolupracovat? Ilustrační grafika

Přerovské místní sdružení Pirátů si začátkem listopadu zvolilo nové předsednictvo. Hlavním cílem nového vedení, jak uvádí tisková zpráva Pirátů, bude rozšířit řady členů, a to s výhledem ke komunálním volbám v roce 2022.

V Přerově po krajských volbách rezignovalo předsednictvo místního sdružení a proběhla volba, která obsadila nového předsedu a oba místopředsedy. Předsedou se po rezignaci Jaromíra Horkého stal nový krajský zastupitel David Hošek. Ten si dal za cíl vytvořit schopný a početnou skupinu lidí, kteří budou připraveni na nadcházející komunální volby. „Mým cílem je vytvořit tým lidí, který bude připravený na komunální volby, ne jenom kandidáty, ale i odborníky v pozadí,“ uvedl Hošek.

Piráti chtějí mít v Přerově primátora i náměstky

Piráti jsou v Přerově momentálně v opozici. Do zastupitelstva se před dvěma roky dostali v koalici s uskupením Společně pro Přerov, které mělo post primátora města Přerova v letech 2014 až 2018. „S lidmi ze Společně pro Přerov nemáme problém, ale bych byl rád, kdybychom byli schopní kandidovat sami a mít lidi, kterým můžeme věřit v kandidatuře na primátora a náměstky,“ doplňuje nový předseda místního sdružení David Hošek. 

Piráti půjdou do dalších voleb už zřejmě bez Společně pro Přerov

S vyjádřením Davida Hoška o samostatné kandidatuře souhlasí i nově zvolení místopředsedové Vojtěch Nezval a Vlastimil Špajs. Oba se shodují v tom, že by Piráti již mohli v příštích komunálních volbách kandidovat bez koalice Společně pro Přerov. Také vyjadřují podporu s rozšířením členské základny, nejenom ve směru ke komunálním volbám. Nové předsednictvo přerovských Pirátů chce podle svých slov vytvořit kompaktní tým, založený nejen na členech, ale také v rámci jednotlivých expertních týmů vytvořit tým odborníků, kteří budou pomáhat s tvořením programu a sebeprezentací strany. Dosud přitom probíhala velmi úzká kooperace s hnutím Společně pro Přerov, které je v Přerově dlouhodobě etablovanou politickou organizací. 

Sjednocení opozice pod pirátskou vlajkou?

Jednou z možností dalšího vývoje je varianta sloučení všech subjektů dosud spojených právě kolem hnutí Společně pro Přerov pod místní pirátskou buňku, což by se týkalo také dalších dvou menších subjektů v dosud čtyřčlenné alianci (hnutí Změna a Nezávislá volba). Zůstává otázkou, zda integrační proces v přerovské opozici podchytí nějak starostové a nezávislí (STAN). To má v aktuálním přerovském zastupitelstvu dva stoupence: Martina Trhlíka a Antonína Prachaře (oba STAN). 

Společně pro Přerov a Piráti mají v 35-ti členném zastupitelském sboru města Přerova celkem čtyři křesla. STAN má přitom "za úkol" se s Piráty spojovat i na národní úrovni a podpořit tak myšlenku "demobloku". Ne vždy tento pokyn byl respektován. Ve Zlínském kraji se Piráti "urvali" a STAN i se zlínským lídrem Gazdíkem nechali sedět v opozici. V Olomouckém kraji naopak spojenectví udrželi a vyneslo jim to dokonce křeslo hejtmana a velký vliv ve vedení kraje.

Bude zajímavé sledovat celou situaci. Plánem demobloku je vítězství dosud opozičních parlamentních stran (s výjimkou SPD a Trikolóry) ve volbách na podzim 2021 a získat tak vládní většinu v Poslanecké sněmovně. Hlavním cílem přerovských Pirátů, jak sami uvedli, je potom vítězství v komunálních volbách v Přerově a zisk postu primátora.

Komunální volby se konají za necelé dva roky - na podzim 2022. Současným primátorem našeho města je Petr Měřínský (ANO 2011). ANO 2011 na radnici vládne v koalici s ODS a TOP09 + KDU-ČSL. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker