Obchody se zavírají. Stane se Přerov městem duchů....?

Centrum je chloubou každého města. Spouta otevřených krámků, které nabízí své zboží. Všude panuje čilý ruch - usměvaví prodavači, spokojení lidé. Ale....., když Přerované projdou směrem od Přerovanky, Kratochvílovou ulicí na náměstí TGM, nebo se vydají k Tyršovu mostu, narazí na prázdné prostory, v lepším případě na výkladní skříně ve kterých zejí nápisy - k pronájmu.

Dříve fungující květinářství, papírnictví, večerka, obchod s módou či galanterií jsou prázdné. Co za tím stojí? Je to hamižnost pronajímatelů, kteří "šroubují" ceny pronájmů do výšin, pro drobného prodejce nedosažitelných, či slabá kupní síla obyvatel? Jak je možné, že v některých městech obchod jen kvete, ale v Přerově stagnuje místy až vadne a usychá? Někdy stačí jen půl roku a návštěvník města se diví, kam se ten krámek poděl? Látky vystřídaly kuchyňské potřeby, elektoniku zase květiny, nebo papírnictví nahradila cukrárna, a to pouze v tom lepším případě. V tom horším se oko návštěvníka zastaví na výklaní skříni s nápisem k pronájmu. Takových prázdných obchůdků a výloh je v okolí náměstí TGM víc než dost.
"Před lety se moje kamarádka rozhodla otevřít si v Přerově obchod s módou. Pronajala si volný prostor a věřila, že se jí bude dařit stejně jako v jiných městech. Jenže tomu bylo jinak. Prodejna nevydělávala. Lidé raději chodili nakupovat do second handů", prozradila Jana, kamarádka podnikatelky , která musela nakonec svůj obchod v Přerově uzavřít.
A nejinak je tomu i u ostatních drobných prodejců. Jedny likviduje vysoký nájem, jiné malá kupní síla a někteří zavřeli jen proto, že si po letech chtějí užít zaslouženého odpočinku.

Zatím, co před lety zažil Přerov boom v podobě invaze vietnamských tržnic, o několik let později to jsou second handy a velká nákupní centra, která berou malým podnikatelům jejich živnost. Doba jde ale kupředu. Kdo si ale pronajme volné prostory v okolí náměstí TGM? Nestanou se dalšími prázdnými chátrajícími místy, která budou hyzdit centrum města?





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker