Přerovská porodnice si připomíná 20. výročí svého založení

V pondělí 5. června uplyne přesně 20 let od doby, kdy se v porodnici Nemocnice AGEL Přerov narodila první miminka. Náklady na stavbu si tehdy vyžádaly investici ve výši přes 206 milionů korun a dalších více než 46 milionů korun stálo vybavení oddělení novou technikou. Jak se porodnictví za ta léta změnilo, vysvětlují ve svých vzpomínkách i porodní asistentky.

Foto zdroj: Nemocnice AGEL Přerov

„V létě to bude již 35 let, co pracuji v přerovské nemocnici. Začínala jsem na staré porodnici na Dvořákově ulici. Byla to stará budova,“ zahajuje své vzpomínání Mgr. Jana Illíková, dětská sestra Nemocnice AGEL Přerov, s tím, že porodní sály byly v původní budově pro tři rodičky, oddělené plentou. Jedna sprcha, jedna úzká chodbička.

„My na novorozeneckém oddělení jsme měli sesternu na chodbě, hned vedle sprchy pro maminky před porodem, a až později, snad po pěti letech, jsme získaly denní místnost se stolem hned vedle prosklené místnosti se dvěma inkubátory, které byly malé a šedé. Na vizitu a na ortopedické vyšetření jsme tehdy miminka posbíraly a vizita probíhala bez přítomnosti maminek. Maminky se propouštěly až 5. – 7. den po porodu. Jednorázové pomůcky neexistovaly. Jehly, stříkačky, skleněné láhve na krmení i nástroje jsme sterilizovaly v menším sterilizátoru, který hodně hučel. Dříve byl pouze poloviční rooming, kdy se miminka nechávala u maminek přes den a na noc jsme si je braly na novorozenecké oddělení, aby se maminky vyspaly a odpočinuly si,“ doplňuje Mgr. Illíková s tím, že dnes už je v přerovské porodnici vše jinak. Po porodu je samozřejmostí bonding a zavedený systém rooming-in na oddělení šestinedělí, kdy je maminka se svým miminkem nepřetržitě.

„Za uplynulých 20 let se změnila spousta věcí, ať je to vybavení porodních sálů, pomůcek pro rodičky, tak i samotné vedení porodu. Postupem let téměř každou maminku někdo k porodu doprovází, nemusí to být vždy partner, ale i maminka, sestra nebo kamarádka. Samotný porod byl kdysi často vedený lékařem, což dnes vidíme zřídka, protože fyziologický porod může vést a vede porodní asistentka,“ uvádí Bc. Lenka Látalová, staniční sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Přerov, a dodává, že dnes personál volí individuální přístup, aby o ženu v celém průběhu porodního děje pečovala jedna porodní asistentka. To dříve nebylo běžné.

Dnes porod v přerovské nemocnici probíhá ve třech samostatných porodních boxech, které zaručí intimitu a možnost strávit celý porod s partnerem, nebo zvolenou blízkou osobou. Jeden z boxů je vybaven relaxační vanou, kde může žena odpočívat při první době porodní. Během porodu mohou maminky využít bylinnou napářku, která pomáhá k uvolnění a k zvlhčení porodních cest. Personál ovládá techniky rebozo, což je speciální šátek, s nímž lze zmírnit porodní bolesti. Rehabilitační balony, žebřiny, lano, vak, žíněnka či aromalampa se stala samozřejmostí. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker