Obludná budova na přerovském náměstí dostane novou tvář

Budova na adrese TGM 16 na hlavním náměstí v Přerově, všem známá jako "EMOS", již desetiletí vzbuzuje mezi obyvateli i návštěvníky Přerova silné a protichůdné reakce. O změně podoby budovy EMOSu se hovoří již od roku 2009, teprve předloni se však dostal na stůl návrh objekt zakoupit. Opozice to kritizovala a ještě vloni volala po tom, aby se k záměru konalo referendum. Nyní je jasnější, jak by měl monstrózní objekt na historickém náměstí vypadat a k čemu sloužit. Hlavní účel je přestěhování úředníků a oživení centra města.

Takto se změní jedna z dominant přerovského centrálního náměstí TGM. Zdroj foto: město Přerov

Větší úřad, kavárna i vyhlídka. K tomu všemu bude sloužit opravená dominanta 

Dvaapadesát let stojí na adrese náměstí TGM 16 pětipodlažní budova, která vzbuzuje svou podobou negativní emoce. V roce 1969 nahradila v historickém centru starou zástavbu.

Záhy se poté bylo novému objektu vytýkáno, že hyzdí náměstí a jednoduše sem „nezapadá“. Přerovští zastupitelé po dlouhých letech nečinnosti se proto vloni rozhodli, že za 37 milionů 700 tisíc korun budovu koupí, aby do ní mohli přemístit magistrátní úředníky - a zavázali se, že najdou pro nemovitost líbivější tvář.

Teď už představují její novou podobu, kterou našli prostřednictvím soutěžního dialogu. Z nabídek pěti týmů, které postoupily do užšího výběru, vybrala sedmičlenná komise jednomyslně návrh, pod nímž jsou podepsáni autoři ze společnosti Anagram&Gruppa, která sídlí na Kypru. 


Rekonstrukce má podle primátora přispět k oživení centra města. Za projekt dá město 18 milionů

Primátor Přerova Petr Měřínský (ANO) považuje vítězný návrh za nejlepší, byl i jeho favoritem. Říká: „Vznikne tu moderní a hezká budova, která se stane zajímavou dominantou náměstí. Nemá to být jen sídlo úřadu, ale i místo, kde se budou Přerované potkávat a kam budou rádi chodit. Celkově by měla tato nová podoba přispět k oživení centra města.“

Projekt má být hotový na začátku příštího roku a po něm by se mělo rozjet výběrové řízení na zhotovitele, v půlce příštího roku by se mohlo začít stavět. „Za zpracování kompletní projektové dokumentace zaplatíme 18 milionů korun, předběžná cena rekonstrukce je vyčíslena na necelých 130 milionů - konečnou cenu budeme znát až po vysoutěžení zakázky,“ doplnila primátorova náměstkyně Hana Mazochová (ANO). Zdůraznila rovněž, že nejde jen o hezčí tvář budovy zvenčí, ale také výraznou změnu exteriérů, v nichž budou moderní kanceláře, objekt projde i kompletní rekonstrukcí všech instalací.


Do opravené budovy se přemístí jen 160 úředníků

V popisu návrhu autoři zmiňují, že hlavním prvkem je atrium, které určuje složení fasády a kancelářských prostor. Cílem podle nich bylo vytvořit nový orientační bod pro město a také moderní formu vyhlídkové věže. Občané a turisté tak budou mít možnost užít si panoramata Přerova.

„Jednotlivá patra mají velmi flexibilní uspořádání a zaměstnanci budou mít příležitost vytvořit si svůj pracovní prostor. Diagonální atrium a schody definují nejveřejnější část každého patra – a zbytek ponechávají pouze pro zaměstnance. V posledním patře s terasou je i kavárna,“ konstatuje se ve zprávě, za níž stojí tři architekti - Marina Kounavi, Anne-Sereine Tremblay a Jan Kudlička. V popisu návrhu je zmiňován i průchod budovou do dvorního traktu, kde je navržen park.

Součástí objektu se stanou dva výtahy pro veřejnost a zaměstnance, navržen je tu i výtah pro zásobování a převoz těžkých předmětů. Budova, která původně sloužila coby sídlo Okresního stavebního podniku, měla v posledních letech několik využití – v části pracovali úředníci, byly tam kanceláře soukromých firem i elektro-prodejna. Teď tu vznikne nové magistrátní sídlo, v němž bude pracovat 160 zaměstnanců, přemístí se sem tedy zhruba polovina úřadu, na kterém dnes pracuje přes 320 úředníků. Ti sídlí v různých budovách většinou v centru města Přerova.  


O nejlepší návrh soutěžily i zahraniční týmy. Tvrdá konkurence potvrdila zájem o prestižní zakázku 

Výrazným prvkem nové podoby se stanou schody a takovou novou podobu EMOSu si pochvaluje také radní Michal Zácha (ODS): „Líbí se mi, že jsou na nejviditelnějším místě, tedy přímo na fasádě. Nabourává to monumentalitu nemovitosti a schody jsou zároveň spojujícím prvkem, který prochází skrz celou budovu a chrání kanceláře před přímým sluncem.“ Zácha dodal, že součástí objektu se stanou dva výtahy pro veřejnost a zaměstnance, navržen je i výtah pro zásobování a převoz těžkých břemen.

Radní Zácha byl také členem výběrové komise.  Ta měla náročnou práci. Soutěž o návrh měla totiž vysokou mezinárodní úroveň. Do soutěžního dialogu se přihlásilo 14 týmů, z nichž komise vybrala pět, které dostaly šanci zpracovat návrh a soutěžit o zakázku za skicovné 240 tisíc korun.  

  • 1. místo: Anagram&Gruppa – Marina Kounavi, Anne-Sereine Tremblay, Jan Kudlička (Barcelona a Rotterdam, Španělsko a Nizozemsko) 
  • 2. místo: PLURAL (Bratislava, Slovensko) 
  • 3. místo:  Pietro Carlo Pellegrini (Lucca, Itálie) 
  • 4. místo: studioLIBRE (Praha) 
  • 5. místo: Atelier 99 (Brno) 


Současná podoba objektu věrně odpovídá stylu normalizační doby 70. let 20. století, ve které v bývalém komunistickém režimu tato robustní budova vznikla. Nyní se má tzv. "EMOS" převléci do kabátu 21. století. Archivní snímek. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker