Přerov hostil konferenci nabitou inovacemi

Minulý týden se na půdě přerovské Vysoké školy logistiky udála zásadní konference pod taktovkou Inovačního centra Olomouckého kraje. Inspirativní přednášky, panelová diskuze a jako nečekaný bonus i hudební vystoupení v režii startupu MyCello. V Přerově má brzy vzniknout inovační hub v rekonstruovaném Blažkově domě. Cílem je v Přerově podpořit začínající podnikatele a poskytnout zázemí inovacím.

Konference nabídla praktický pohled na inovace v businessu pomocí konkrétních use case místních firem a začínajících podnikatelů/startupových projektů. Umožnila propojení mezi aktéry inovačního prostředí na Přerovsku. Foto ICOK

Inovační hub Přerov

Manažer Inovačního centra Olomouckého kraje Tomáš Dostál představil vývoj v projektu inovačního hubu, který se bude nacházet v aktuálně rekonstruovaném tzv. Blažkově domě na náměstí T. G. Masaryka v Přerově. Své brány otevře v polovině příštího roku, ale již od letošního podzimu může veřejnost očekávat vlnu akcí, které budou právě k otevření směřovat. 

Na místě opuštěného a zchátralého Blažkova domu vznikne za 72 milionů korun zázemí pro podnikatele a rozvoj inovací na Přerovsku. Historická fasáda domu má být v maximální možné míře zachována a to za současné moderní revitalizace i nové přístavby. V hubu budou coworkingová místa, kanceláře pro inkubaci inovativních firem, multifunkční sál, ale třeba i technologické dílny. 


 


Budování startupu ve funkčním inovačním prostředí

„Většina toho, co vás rozčiluje, je zárodkem podnikatelského záměru”, nechala se slyšet Kateřina Bortlová, přerovská rodačka a zakladatelka startupu iParcely.cz, který vznikl právě v reakci na neochotu a strnulost realitních kanceláří a úřadů při poskytování základních informací o pozemcích. A tak se zrodila myšlenka vytvořit portál, kde veškeré dostupné informace o pozemcích zjistíte jednoduše pomocí několika kliknutí.

Celý projekt by ovšem nevznikl bez externí pomoci ze strany JICu (Jihomoravské inovační centrum) a obecně efektivně fungujícího inovačního ekosystému na jižní Moravě, kde Kateřina studovala a podstupovala své první podnikatelské krůčky. A právě o vytváření pro inovace a rozvoj businessu tolik potřebného ekosystému se Kateřina nyní snaží ve spolupráci s Inovačním centrem Olomouckého kraje i na Přerovsku. Inu, dobří holubi se vracejí.



Od informačního systému pro ZUŠky k nejkrativnějšímu startupu

S projektem, který umí vytisknout violoncello na míru na 3D tiskárně, zaujali doma i ve světě. Projekt MyCello z dílny firmy Sensio.cz nedávno získal ocenění nejkreativnější startup v celostátní soutěži Creative Business Cup pořádané agenturou CzechInvest. Začátky podnikání ale zdaleka nebyly tak růžové. Jan Tobolík popsal strastiplnou cestu od velmi skromného businessu s vývojem informačního systému pro ZUŠky, přes veškeré procesní, ale i covidové nástrahy, až k nečekanému nápadu vyrobit si cello na 3D tiskárně, který jejich business opět nakopnul.

A jaké jsou další cíle hrdé přerovské firmy Sensio.cz? „Chceme lidem ukázat, že 3D tisk není jen hračka pro nadšence, ale začíná to být dospělá technologie, se kterou se dají dělat doslova zázraky. Dlouhodobě je také nutné tvořit s ohledem na udržitelnost zdrojů, recyklaci a společenskou odpovědnost”, uzavírá tajnosnubně Jan Tobolík.



Panelová diskuze “Quo vadis, Přerovsko?”

Panelová část byla zaměřena na diskusi, kam by se měl region posouvat z hlediska podpory podnikavosti a inovací. Přítomní se shodli, že je zde aktuálně rezerva v komunikaci nabídky služeb veřejných institucí směrem k firmám a úspěšných počinů, které by městu zvedly sebevědomí a motivovaly mladou generaci k podnikavosti. Nicméně, všichni panelisté se zároveň shodli, že přerovský region má obrovský potenciál, který se může naplno rozvinout třeba zrovna v připravovaném inovačním hubu, pod jednotnou střechou pro inovace v regionu.


Matchmaking “Inovace a realita v logistice 4.0”

Na konferenci navázala matchmakingová akce zaměřená na aplikace konkrétních principů Průmyslu 4.0 v oblasti logistiky. Cílem bylo hledat konkrétní formy spolupráce mezi Vysokou školou logistiky a firmami směřující k transferu znalostí a technologií z vědecko-výzkumného prostředí do reálného businessu.

Partnery konference byli Olomoucký kraj, Statutární město Přerov, Vysoká škola logistiky, Okresní hospodářská komora Přerov. 


Záznam z podařené akce je umístěný na Youtube





V minulých letech objekt chátral a předchozí vedení města nebylo schopno zajistit pro objekt využití a peníze na související rekonstrukci. Foto zdroj: prerov.eu



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker