Právo, respekt a odbornost. To jsou hlavní cíle Charty 2022 za jejímž vznikem stojí Jiří Beran, Tomáš Nielsen a Jindřich Rajchl

Charta 2022 je volné, neformální a otevřené společenství lidí různých přesvědčení, různé víry a různých profesí, které spojuje vůle zasadit se o respektování lidských i dalších občanských práv v naší zemi i ve světě. Těch práv, která člověku přiznává zejména Listina základních práv a svobod, Norimberský kodex, četné další mezinárodní dokumenty proti válkám, násilí a sociálnímu i duchovnímu útisku, která souhrnně vyjadřuje Všeobecná deklarace lidských práv OSN.

Foto zdroj: FB Charta 2022

V posledních dvou letech jsme svědky oklešťování práv a svobod, které byly dosud vnímány jako nedotknutelné zásady demokratického právního státu. Státní moc uplatňuje politiku jedné pravdy a k upevnění své ideologie zneužívá nástrojů nejhorších, lidského strachu a skryté manipulace. Uplatňuje restrikce nikoli proto, aby ochránila své občany, ale proto, aby je ovládla. Ocitli jsme se na rozcestí, na kterém se rozhoduje o budoucím směřování naší společnosti, a je pouze na nás, abychom se rozhodli, zda se vrátíme zpět k principům demokratického právního státu nebo se vydáme cestou totality. Charta 2022 je osobní deklarací každého, kdo považuje za svou morální povinnost se nástupu totality postavit.

Kdo stojí za Chartou 2022?

Mluvčími Charty jsou prof. MUDr. Jiří Beran CSc. lékař, epidemiolog, výzkumník v oblasti vývoje nových očkovacích látek, JUDr. Tomáš Nielsen právník a předseda Pro Libertate a právník JUDr. Jindřich Rajchl. K úvodním signatářům patří také například Jan Hnízdil, Ivan Semecký, Petr Vrána nebo Janek Ledecký. 



Kriticky uvažující lidé jsou v posledních dvou let vystavováni trvalému nebezpečí, že budou pro své názory perzekuováni, označováni za dezinformátory, antivaxery apod., bez reálné možnosti obhájit svůj názor. Vyjádřením vlastního názoru tak ohrožují své možnosti společenského i pracovního uplatnění. Ohrožují tak nejen sebe, ale i své rodiny. Vyjádření vlastního názoru může být předmětem kritiky, ale nikdy nesmí být předmětem perzekuce, diskriminace či dehonestace ze strany státní moci či veřejnoprávních médií.

V nejtemnějších dobách historie naší civilizace se zatím vždy objevil symbol naděje, ať jím byla Magna Charta Libertatum nebo Charta 77. Tyto dokumenty nám dnes s novou naléhavostí připomínají, kolik základních a občanských práv a svobod, za něž obětavě bojovali naši předci, je nám opět odpíráno. K tomuto symbolu naděje se hlásí i Charta 2022.

Mnoho vědeckých a kulturních pracovníků i jiných občanů je diskriminováno jen proto, že zveřejňují či otevřeně vyslovují názory, které nekonvenují politické moci.

Mluvčí Charty 2022 také požadují, aby vláda ČR ukončila veškeré aktivity směřující k potlačování práva na svobodný projev osobního názoru. „Jakýkoliv krok směřující k rozšíření dnes právem přijatelné cenzury bude porušením demokratických principů, na nichž je Česká republika založena.“ důrazně vysvětlil Jindřich Rajchl.

Chartu 2022 můžete podepsat ZDE



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker