Kauza Bečva pokračuje. Česká inspekce životního prostředí označila reportáže České televize za manipulativní

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zveřejnila reakci na podle ní manipulativní vydání pořadu České televize "Reportéři ČT". V tomto pořadu veřejnoprávní televize podle ČIŽP vysílala manipulativní komentáře k situaci. Pořad Reportéři ČT je přitom dlouhodobě označován za silovou paži České televize, která hraje významnou roli v české politice.

Každá domácnost, ve které je televize, musí platit České televizi 135,- Kč měsíčně i když její programy v té domácnosti nikdo nesleduje. Kdo neplatí, na toho si Česká televize může došlápnout a hnát k soudu. Ilustrační foto

Komentáře pořadu České televize byly manipulativní

ČIŽP se důrazně ohrazuje proti manipulativním komentářům, které zazněly v rámci pořadu Reportéři ČT na téma Otrávené řeka IV., že by odebrání vzorků po havárii na Bečvě bylo nedostatečné a opožděné. Všechny složky, které byly v době po havárii na místě odebíraly vzorky, včetně ČIŽP. ČIŽP znovu opakuje, že svoji práci odvedla inspekce profesionálně a podle platných zákonů.

Inspekci není známo, které konkrétní osoby spolupracují se soudním znalcem na přípravě posudku a expertního hodnocení, který si zadala Policie ČR. "Je však překvapující, že lidé, kteří v reportáži promluvili, reprezentující například Univerzitu Karlovu či Akademii věd, mají potřebu prezentovat své domněnky a úvahy bez znalosti kontextu celého případu, navíc případu živého," uvedla ČIŽP ve svém prohlášení. 


Inspektoři životního prostředí jsou od počátku konzistentní 

ČIŽP v rámci šetření havárie na Bečvě poskytuje Policii ČR součinnost. Odebrané vzorky a informace s nimi související jsou i nadále součástí trestního řízení, které není ukončeno. Navíc jsou také součástí kontrol, které v této souvislosti probíhají a podléhají kontrolnímu řádu.

Z těchto důvodů zůstává ČIŽP konzistentní - od začátku se snaží mluvit o tom, co vykonala, co je možné, je zveřejněno na webových stránkách. Zde jsou publikovány také odpovědi na nejčastější otázky, včetně stanoviska k poskytování informací. 


ČIŽP je ode dne havárie pod tlakem médií, musí "slovíčkařit"

Již dříve uvedl šéf ČIŽP Erik Geuss: "Ztěžuje naši činnost, jak musíme denně od 20. září „slovíčkařit“ v mediálním prostoru, kde jsme neustále konfrontování s názory „odborníků“ vyvraťte, potvrďte, doložte, jak je možné… místo toho, abychom tento čas mohli věnovat šetření a vyhodnocování událostí kolem Bečvy. Můžeme se hájit v rámci obecných principů, o což se pokoušíme, ale nechce to nikdo slyšet. Jsem připraven poskytovat informace, hájit naši práci v rámci našich kompetencí daných právním řádem této republiky, a žádám o respektování toho, co můžeme říct a co je teď součástí probíhajících kontrol nebo trestního řízení."


Kritika ČIŽP proti veřejnoprávní televizi. Česká televize má monopol a miliardy ze zákona. Platit jí musí každý, kdo vlastní televizi

Česká televize je zřízena speciálním zákonem. Zaměstnává mnoho politicky a kulturně vlivných osob. Hlavním zdrojem financování České televize jsou televizní koncesionářské poplatky. Ty musí platit čeští občané povinně. Každý vlastník televize musí přisívat na chod České televize. Povinně, ze zákona.

Platit musí každý, kdo má televizi. Není podstatné, zda a jak se na Českou televizi dívá. I kdyby v dané domácnosti Českou televizi nikdo nesledoval, musí jí zaplatit. Česká televize tak není pod tlakem na výkonnost firmy a kvalitu programu. O diváka a sledovanost nemusí Česká televize bojovat. O to ví nabízí lákavý prostor pro všechny, kdo chtějí ovlivňovat politiku a veřejné mínění. 

Od roku 2008 činí výše televizního poplatku 135 Kč měsíčně, roční příjem České televize, bez ohledu na kvalitu nebo sledovanost jejích pořadů, z těchto poplatků v roce 2019 činil 5,68 miliardy korun. To znamená skoro 90 % všech příjmů České televize v tomto roce, které dosáhly výše takřka 6,5 miliardy korun. 

Česká televize je tedy firma, která pro své zabezpečení nemusí vykonávat mnoho aktivity. Ostatní televize si na sebe musí vydělat. Česká televize zaměstnává navíc rodinné příslušníky nebo dobré známé jiných lidí oblasti kultury. Tato skupina lidí bývá označována například prezidentem České republiky Milošem Zemanem jako "pražská kavárna". Řada filmové produkce České televize je financována nad rámec koncesionářských poplatků.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker