Rozstříleli radar po italsku? Policie vyšetřuje zničení neoblíbeného měřiče rychlosti v Přerově

Italská tradice po přerovském způsobu? Naštvaný řidič nebo odpor proti státní šikaně? V Přerově někdo zničil jeden z neoblíbených stacionárních radarů k měření rychlosti. Policisté pracují s verzí střelby z pistole. Podle zveřejněných snímků případný pachatel nestřílel ze silnice, ale z trávníku.

Poničil skříň radaru i kameru uvnitř odpůrce pokutování? | Foto: Policie ČR

"Včera jsme přijali oznámení od pracovníka města o úmyslném poškození radiolokačního měřiče rychlosti, který se nachází na křižovatce ulic Hulínská a Nivky v Přerově," uvedla tisková mluvčí Policie ČR Miluše Zajícová. Po ohledání přístroje policisté zjistili, že byla vážně poškozena nejen sestavná skříň, ale i digitální kamera.

Způsob, jakým byl radar poškozen, je v současné době v šetření. Jednou z verzí je podle policie i možné použití střelné zbraně neznámým pachatelem. Na poničení kamery musela být každopádně použita velká síla. 

Městu Přerov vznikla škoda předběžně vyčíslená za 1,7 milionu korun. Případ policie prověřuje pro trestný čin poškození cizí věci, za který dle trestního zákoníku hrozí trest odnětí svobody od půl roku do tří let. 


Inspiroval se vandal v Itálii? 

Italské silnice se v poslední době stali rejdištěm ničitelů měřící techniky. Odpůrců státní šikany vadí měření v místech, kde je vyloženě kvůli výběru peněz a ne bezpečnosti. Po celé zemi policie šetří ničení radarů, které mají za úkol dohlížet na rychlostní limity. Motoristé neváhají vzít do rukou páčidla, kladiva nebo dokonce střelné zbraně a proměnit drahé bezpečnostní zařízení v hromadu šrotu. Jen během posledních měsíců se v regionech jako Toskánsko či Lombardie ztratilo či bylo zničeno několik desítek radarů.

Řidiči se bouří proti neustálým pokutám, které považují za vládní způsob, jak si naplnit státní kasu na úkor běžných občanů. "Jenom mě tady odírají!" říká rozzlobený motorista z Milána, který přiznal, že jeden radar rozstřílel malorážkovou zbraní. Není zdaleka sám – internet je plný videí, kde se radary stávají obětí útoků, hoří v plamenech nebo visí rozmlácené na kusy u silnic.





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Auto _ Kubíček
INZERCE
Kickbox K1