Hrozivá nehoda na přejezdu uzavřena: zavinil ji řidič náklaďáku, hrozí mu osm let vězení

V říjnu šokovala Olomouc velká nehoda na železničním přejezdu v Hodolanech, kde shořel vagón, kamion a osobní auto. Následně pak nejezdily vlaky ani tramvaje. Kriminalisté teď ukončili vyšetřování případu. Za přečin obecného ohrožení z nedbalosti hrozí 65letému cizinci v krajním případě až osm let za mřížemi.

Foto: Policie ČR

Olomoučtí kriminalisté ukončili vyšetřování srážky osobního vlaku s nákladním vozidlem, ke které došlo 17. října loňského roku na železničním přejezdu v Divišově ulici v Olomouci. "Kriminalisté předali okresnímu státnímu zástupci spis s návrhem na podání obžaloby na 65letého řidiče nákladního vozidla, kterému hrozí za přečin obecné ohrožení z nedbalosti trest odnětí svobody na dvě léta až osm let nebo peněžitý trest," uvedl poručík Libor Hejtman za Policii ČR.

Obviněný 65letý cizinec se jakožto řidič nákladního vozidla Scania s návěsem, jedoucí od Hodolan k Pavlovické ulici, pravděpodobně plně nevěnoval řízení a na železniční přejezd měl vjet na červenou. Následně došlo ke střetu s právě projíždějícím osobním vlakem mířícím od Velké Bystřice k olomouckému hlavnímu nádraží. V danou chvíli v něm jelo na tři desítky cestujících. Vlivem nárazu se oddělil návěs od tahače, jehož nádrž zachvátil požár. Plameny se rozšířily na celou nákladní soupravu, osobní vlak a automobil, který přijel k přejezdu v opačném směru. Nehoda si vyžádala zranění řidiče nákladního auta, vlakvedoucího a nejméně šesti osob cestujících ve vlaku. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena přes 30 milionů korun. Tragédii zabránili tehdy odvážní lidé, kteří pomohli lidem z hořícího vagonu dostat se ven. 

"Trestní stíhání obviněného probíhá na svobodě. V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let nebo peněžitý trest," dodala mluvčí policie Petra Vaňharová.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
podlahy poker