AKTUALIZOVÁNO Bomba v autě. Pokus o vraždu, pomsta nebo terorismus v Přerově?

Policie zatkla podezřelého během chvíle, 38letý muž je ve vazbě. V pondělí 30. srpna na ulici Sušilova v Přerově došlo k explozi zaparkovaného vozidla VW transportér. Na místo neprodleně vyrazili policisté s výjezdovou skupinou služby kriminální policie a vyšetřování, kteří na základě zjištěných skutečností na místo přivolali pyrotechniky.

Policejní pyrotechnici zjistili příčinu výbuchu vozidla: nástražný výbušný systém. Ilustrační foto

Na místě nebyli zranění. Zasahovali i hasiči

Naštěstí nedošlo ke zranění žádných osob, ani škodě na dalším majetku v okolí místa exploze. Hmotná škoda nebyla doposud vyčíslena. Příčina a okolnosti této závažné trestné činnosti jsou nadále předmětem prověřování. Za spáchání trestného činu obecné ohrožení, za které dle trestního zákoníku hrozí trest odnětí svobody od tří do osmi let.
Lokalita výbuchu se nachází v širším centru města Přerova, nedaleko je například rušné nákupní centrum OC Galerie Přerov. 



Policie dopadla podezřelého během desítek minut

Ihned po výbuchu nasadili přerovští policisté na případ dostatečné množství sil a prostředků, k ohledání přibrali experty z Pyrotechnické služby PČR a speciálně vycvičeného psa na vyhledávání výbušnin a s odstupem několika desítek minut v pondělí večer zadrželi muže, kterého z nastražení výbušného systému podezřívají.

Stopy nalezené při ohledání místa a širšího okolí byly v průběhu zdržení podrobeny znaleckému zkoumání, jehož výsledky potvrdily důvodnost podezření vůči zadržené osobě. Zajištěné stopy budou ještě dále zkoumány. V souvislosti s případem nařídil na základě podnětu policie a návrhu státního zástupce soudce Okresního soudu v Přerově prohlídky nebytových prostor, které užívá zadržený. V průběhu provádění úkonů trestního řízení byla odhalena a zadokumentována další trestná činnost zadrženého, která však nemá přímou souvislost s výbuchem. Rozdílné jsou i osoby poškozených a policii není známo, že by mezi poškozenými z různých skutků byly nějaké vazby.


Policisté dočasně ochrání několik osob, pachatel je známý kriminálník 

V souvislosti s pondělní explozí nástražného výbušného systému umístěnému na vozidle v Sušilově ulici v Přerově byl obviněn osmatřicetiletý recidivista ze zločinu obecné ohrožení. Na základě podnětu policie a návrhu státního zástupce ve čtvrtek 2. 9. 2021 soudkyně rozhodla o vazebním stíhání obviněného.

Na základě dosud provedených úkonů byl tedy včera muž obviněn nejen z trestného činu obecné ohrožení, ale i z trestných činů porušování domovní svobody, neoprávněné užívání cizí věci a ze dvou trestných činů poškození cizí věci. Nejzávažnějším trestným činem, který je obviněnému kladen za vinu, je zločin obecného ohrožení, za který mu hrozí trest odnětí svobody v rozmezí tří až osmi let.

Osoba pachatele je policii známa a v souvislosti s jeho jinou trestnou činností aktuálně poskytuje několika osobám krátkodobou ochranu.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker