Kus ledu řidiče naštěstí nezranil, následky mohly být tragické

Nezodpovědný řidič málem způsobil smrtelnou nehodu. Včera dopoledne se na linku 158 dovolal poškozený řidič dodávkového vozidla Fiat Ducato, který sdělil, že mu při jízdě z Kokor směrem na Přerov na vozidlo spadl kus ledu z protijedoucího kamionu a napáchal škody. Za neodstraněný led na vozidle hrozí přitom vysoká pokuta.

Foto zdroj: PČR

Aby nebránil provozu na uvedené komunikaci, setkal se s policejní hlídkou na nedaleké čerpací stanici, kde policisté událost zadokumentovali. Z výpovědi poškozeného a později i z kamerového záznamu je zřejmé, že z protijedoucího kamionu odletěl ze střechy návěsu kus ledu, který zasáhl čelní sklo, udělal v něm díru a proletěl dovnitř auta.


Naštěstí nedošlo ke zranění řidiče, protože kus ledu dopadl na stranu spolujezdce, kde nikdo neseděl. Řidič kamionu dál pokračoval v jízdě směrem na Kokory. Škoda na vozidle byla předběžně stanovena na 7 000 korun a nehoda je nadále v šetření. Led a zmrzlý sníh na střechách aut je častým nešvarem. U osobních aut je riziko menší, u větších vozidel a náklaďáků hrozí tragické následky.


Policie varuje: odstranit sníh a led z povrchu vozidla je jednou ze základních povinností řidiče

Povinnost vyplývá ze zákona o provozu na pozemních komunikacích, kdy řidič nesmí řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran. Dále řidič nesmí řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Za porušení této povinnosti může být řidičům příkazem na místě uložena pokuta až 2 tisíce korun. Ve správním řízení hrozí 2,5 tisíce korun.

Policisté řidičům doporučují, aby si před jízdou odstranili sněhovou vrstvu či námrazu z celého povrchu vozidla, a to včetně všech oken tak, aby byl zajištěn řádný výhled z automobilu. Pozornost by měli řidiči také věnovat zpětným zrcátkům, světlometům a očištění registrační značky.

Zákon platí také pro řidiče kamionů a to nejen ty české ale i zahraničí. Řidiči nákladních vozidel, a to zejména ti, co mají plachtovou střechu, musí věnovat pozornost tomu, zda se nevytvořil na plachtě led, který by mohl při odtržení způsobit vážné problémy na majetku či zdraví.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker