Po tropických týdnech přišlo ochlazení, deště zvedají hladinu řeky Moravy

Povodňová pohotovost byla v pondělí ráno vyhlášena v Olomouckém kraji. Z důvodu intenzivních dešťů v oblasti povodí horní Moravy během uplynulého víkendu dochází k postupnému nárůstu průtoků v korytě řeky Moravy a jejich přítoků. Podle meteorologů mělo pršet i nadále, v posledních hodinách ale výstrahu zmírnili.

 V Olomouci na vodočtu Nové Sady byla dosažena v pondělí v 8 hodin aktuální hodnota výšky hladiny Moravy 146 centimetrů, přičemž hodnota 1. stupně povodňové aktivity je 360 centimetrů. Dle předpovědi pro dnešní a zítřejší den se budou na území Olomouckého kraje i nadále vyskytovat dešťové srážky, které svým úhrnem mohou zapříčinit další zvýšení hladin toků.

Dle předpokladů by měla řeka Morava kulminovat v úterý 23. srpna na úrovni hladiny okolo 200 centimetrů. „Je tedy předpoklad, že nebude dosaženo ani prvního stupně povodňové aktivity. Rovněž na lokálních tocích na území obce s rozšířenou působností Olomouc nepředpokládáme dosažení povodňových stavů,“ uvedl vedoucí odboru ochrany Jan Langr.

Situaci na vodních tocích a hydrometeorologickou předpověď o uplynulém víkendu monitorovali pracovníci odboru ochrany MMOl. V této činnosti budou pokračovat do odvolání povodňové pohotovosti.

Další bližší informace naleznete na stránkách Povodí Moravy www.pmo.cz a stránkách Českého hydrometeorologického ústavu www.chmi.cz

Další důležité odkazy:

http://www.hladiny.cz/hladiny/index.php?ca=7&cs=3670

http://www.hladiny.cz/hladiny/index.php?ca=7&cs=59253




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker