Oryxe čekal v zoo nádherný den! Konečně si mohli zase zaskákat na zeleném trávníku

Právě teď došlo k očekávané události, která k máji v olomoucké zoo neodmyslitelně patří. Do venkovního výběhu bylo v úterý po dlouhé zimě vypuštěno stádo oryxů. To letošní čítá 21 jedinců, osm mláďat tak spatřilo přírodu úplně poprvé.

Foto: Zoo Olomouc

Vše proběhlo tentokrát zcela v pořádku. Na krásných antilopách bylo jasně vidět, že se na travnatou plochu opravdu těšily a že si svůj první letošní výběh parádně užívají. Svědčí o tom i fotografie v naší galerii pod článkem. 

„Vypouštění oryxů v olomoucké zahradě je závislé na počasí. Většinou k němu dochází v květnu, od října pobývají na zimovišti. S tím souvisí i březost samic a následné datum porodů – čím je tepleji a čím dříve oryxe můžeme vypustit ze zimoviště, tím dříve samice venku zabřeznou, a tím dříve se na zimovišti narodí mláďata,“ objasňuje zooložka Libuše Veselá. 

UŽ PŘES TŘI STA PORODŮ!

Olomoucká zahrada chová oryxe od roku 1973 a patří při tom k nejúspěšnějším chovatelům této antilopy v celé Evropě. V roce 1975 získala i zvířata z volné přírody z odchytu v Namibii. Za celou dobu chovu zde došlo k již 334 porodům!

Mláďata se rodí po zhruba osm a půl měsíce trvající březosti ve stáji na zimovišti a poprvé spatřují krásy přírody na jaře, kdy je celé stádo po zimě vypouštěno do svého oblíbeného travnatého venkovního výběhu. V krátké době přichází samice do říje, většinou všechny zároveň, a vše směřuje k páření.

STÁDO MÁ PŘÍSNOU HIERARCHII

Tento poddruh africké pouštní antilopy zdobí jedinečná černobílá kresba, stejně jako typický úhoří pruh na zádech. Dlouhé rohy vzhled umocňují. Jejich skupiny čítají přibližně patnáct členů, někdy se však stáda při svých dlouhých cestách za vodou a potravou setkají a dále pokračují v počtu až 200 jedinců. Ve skupině panuje přísná hierarchie. Výsostní postavení je dáno dominantnímu samci, mezi samicemi probíhají po vypuštění do výběhu vzájemné ritualizované souboje, které vedou k seřazení do hierarchického žebříčku.


Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker