Rada Olomouckého kraje vyjádřila nesouhlas s kanálem Dunaj-Odra-Labe

Rada Olomouckého kraje na svém zasedání vyjádřila nesouhlas Olomouckého kraje s územní ochranou a s následnou realizací průplavního spojení Dunaj–Odra–Labe na jeho území. Rada kraje také doporučuje zastupitelstvu Olomouckého kraje schválit deklaratorní sdělení.

Foto: Ilustrační obrázek

V pondělí 30. listopadu se uskutečnila na Krajském úřadě v Olomouci schůze Rady Olomouckého kraje. V rámci této schůze se projednával i plánovaný projekt Dunaj–Odra–Labe, který by měl vést také přes území Olomouckého kraje. Po projednání se rada shodla jednomyslně ve vyjádření nesouhlasu s tímto projektem. „Kanál v dnešní době nemá užitkové a ekonomické opodstatnění. Kromě toho je podle odborníků, velkou hrozbou pro životní prostředí. Proto si myslím, že bylo správné rozhodnutí jeho výstavbu dále nepodpořit,“ uvádí hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (zvolen za Piráti + STAN). 


Proti kanálu jsou odborníci, říká Pirátka Dvořáková Kocourková

Rada Olomouckého kraje tento návrh odsouhlasila jednomyslně. "Osobně tento projekt považuji za hazardování s naší krajinou a za rozhazování peněz pod silným vlivem betonářské lobby. Vzhledem k tomu, že se proti kanálu Dunaj-Odra-Labe staví fundovaní odborníci napříč republikou, nevidím jediný důvod, proč tento nesmyslný megalomanský projekt podporovat. Navíc si myslím, že v kritickém období, v jakém se nyní nacházíme, si takovou investici naše země ani nemůže dovolit,“ tvrdí radní Zdeňka Dvořáková Kocourková (Piráti).  

"Jsem rád, že je v tomto směru v naší koalici shoda a děkuji kolegovi Janu Šafaříkovi (KDU-ČSL, pozn. redakce), že toto téma přednesl tak brzy. Doufám, že nebude muset být vynaložena žádná další koruna z veřejných peněz na přípravu tohoto nesmyslu. Je to krok zpět jak z hlediska technologického, ale i z hlediska hospodaření s vodou a ochrany vzácných biotopů. Jednalo by se o necitlivý a nezvratný zásah do naší krajiny,“ doplňuje radní Martin Šmída (Piráti).



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker