V Brodku u Přerova voda zaplavila 70 domů. Na místě zasahovalo 15 hasičských jednotek

V noci ze středy na čtvrtek zasahovali hasiči v Brodku u Přerova, kde se z břehů vylila Olešnice a zaplavila část obce. Na místě v noci pracovalo patnáct jednotek, voda zaplavila pět ulic a ohrožovala 70 rodinných domů, do 20 z nich vtekla do obytné části.

Foto zdroj: hzscr.cz

Hasiči objekty zabezpečovali pytli s pískem. Nasazeno bylo v noci i během dne velkokapacitní čerpadlo SOMATI, které dosud čerpá vodu ze zatopeného podjezdu ve směru na Prostějov. Ten je pro dopravu uzavřen. Lidé ze zasažených domů mohli využít náhradního ubytování, které zajistila obec, ale nikdo tak neučinil.


"Evakuovali jsme tři osoby, ty využily ubytování v rodině. Během dne klesla hladina Olešnice natolik, že naše jednotky mohly začít s čerpáním vody z jednotlivých zaplavených nemovitostí," uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Ve čtvrtek ráno hasiči také evakuovali 2 osoby, 2 psy a 4 kočky z ubytovny Závodí v Kojetíně, kde voda z říčky Blaty zaplavila přízemí. Čerpali vodu z objektů například také v Grygově, Hlubočkách, Července, Lošticích, Přerově, Šternberku, Štěpánově či Horce nad Moravou.


Zatopení Brodku vyšetřuje policie

Podle různých sdělení může za zatopení Brodku špatná manipulace se stavidly na toku Olešnice. Problém se stal údajně na uvedeném toku u stavidla na jezu u mlýna Kaláb na říčce Olešnici. Stavidla zůstala otevřená a neumožnila tak zvýšený průtok na vodoteči. Tím došlo údajně k vylití vodního živlu z koryta a následnému zatopení obce. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker