Kokory mají novou kanalizaci. Kraj na ni přispěl více než dvěma milióny korun

Dva roky trvala stavba kanalizace a čistírny odpadních vod v obci Kokory na Přerovsku. Náklady na její vybudování přesáhly sto padesát miliónů korun. Teď už je hotovo a stoková síť i s čističkou jsou v provozu.

Foto zdroj: olkraj.cz

„Odpadní vody se v minulosti v Kokorách řešily různě. Lidé měli doma žumpy, septiky, někteří je vypouštěli do říčky Olešnice - to se tady povolovalo v 80. a 90. letech. Novostavby nebo rekonstruované domy pak disponovaly vlastními čistírnami odpadních vod,“ řekla starostka Kokor Jana Habáňová. 


Kanalizace byla v Kokorách navržena jako gravitační. Nakonec se ji takto z 99 procent povedlo i vystavět, zbývající část je řešena tlakovým způsobem. K budově čističky patří ještě čtyři přečerpávací stanice.

Součástí technologie čistírny je také takzvaná dosazovací nádrž a dehydrátor na odkalování. Stavbu kanalizace podpořilo hned na jejím počátku v roce 2018 olomoucké hejtmanství.

„Z programu, který kraj pro tyto účely má, jsme Kokorám poskytli dotaci ve výši 2 190 000 korun. Je to další z našich příspěvků k ekologičtějšímu nakládání s odpadními vodami,“ uvedl hejtman Ladislav Okleštěk.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker