Vodovody a kanalizace zahajují stavbu nové sušárny pro odpadní kal

Zajistit hygienizaci kalů – to je úkol, před nímž teď stojí společnost Vodovody a kanalizace Přerov. Po roce 2022 musí splňovat zpřísněné podmínky pro likvidaci odpadních kalů z odpadních vod, jak si žádá příslušná vyhláška.

Foto: zdroj prerov.eu

Letos v červenci se proto začne se stavbou nízkoteplotní sušárny s výkonem 9 a půl tisíce tun za rok, která přijde na 180 milionů korun. Společnost má na ni přislíbenou dotaci z prostředků Operačního programu životní prostředí ve výši 25 procent ze způsobilých nákladů. 

 „Aby mohla být sušárna instalována, je nutno nejdříve demontovat původní kalolisy, postavit novou budovu odvodnění kalů a namontovat nové odstředivky,“ nastínil ředitel Vodovodů a kanalizací Přerov Miroslav Dundálek. Vystavěna bude ještě celá řada doprovodných objektů - jako například kotelna či biofiltr, nutné jsou i přeložky sítí. Všechny práce budou probíhat za plného provozu ČOV a bez vlivu na její chod či účinnost čištění odpadních vod.

Sušárna má navíc zpracovávat odpadní kal i z dalších čistíren v Hranicích, Lipníku nad Bečvou a Kojetína, odkud budou odvodněné kaly dováženy k vysušení. „Po vysušení bude mít kal sušinu zhruba 90procentní, bude ho vyprodukováno 2 400 tun za rok a bude plně hygienizován,“ doplnil předseda představenstva společnosti VaK Přerov Michal Zácha (ODS), který je současně náměstkem primátora města Přerova. Jak dále upřesnil, vysušený kal musí být dále předán k energetickému využití, což je podmínkou přislíbené dotace. 

Nákladnou stavbu čeká i slavnostní zahájení. Základní kámen bude položen v pondělí 20. července v 10 hodin v areálu čistírny odpadních vod, která se nachází západně od města v blízkosti místní části Henčlov. Následně se rozjede samotná stavba, která bude hotová do srpna roku 2021.  



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker