Záchrana paláce na Helfštýně jde do úspěšného finále

Monumentální hrad Helfštýn, chlouba středověkého vojenského stavitelství, pýcha našeho regionu, se těší na další dobré počiny. V průběhu srpna budou totiž dokončeny práce na záchraně a zpřístupnění renesančního paláce na hradě Helfštýn. Olomoucký kraj do projektu investoval zhruba 83 milionů korun. Provedení posledních drobných úprav v těchto dnech schválili krajští radní.

Letecký pohled na majestátní hrad Helfštýn od Lhoty. Zdroj: Muzeum Komenského v Přerově

Obnova starobylé památky v citlivém moderním hávu

„O obnově paláce se diskutovalo dvacet let. Střecha mu ale chybí už více než dvě století. Pokud jsme stavbu chtěli zachránit, nemohli jsme déle čekat,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast financí Jiří Zemánek (ČSSD). 

Projekt zahrnoval zastřešení objektu, využití velkých místností pro expozice a vybudování nového prohlídkového okruhu. Architekti při výběru materiálů volili především beton a kov. Na střechy použili pískované sklo a nad prostor považovaný za bývalou kapli čiré, které symbolizuje otevřené nebe.

„Zvolené řešení považuji za citlivé k původní stavbě, navíc Helfštýn díky němu získá potřebné výstavní prostory. Kromě příspěvku k obnově historické památky tím zároveň investujeme do cestovního ruchu v regionu,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast památkové péče Petr Vrána (ANO 2011).


Na další váhání už nebyl čas. Záchrana cenného prostoru je za přispění Olomouckého kraje nejen účinná, ale taky velmi architektonicky povedená. Zdroj foto: Olomoucký kraj


Klenot Moravské brány přitahuje návštěvníky z celého světa

Helfštýn je jednou z nejnavštěvovanějších památek na území Olomouckého kraje. Například v minulém roce sem i navzdory omezením, která souvisela právě s rekonstrukcí paláce na posledním hradním nádvoří, zavítalo na 70 tisíc turistů.

"Hrad Helfštýn je kulturní památkou spravovanou Muzeem Komenského v Přerově, p. o. Monumentální hradní architektura Helfštýna se tyčí nad údolím Moravské brány. Celý komplex tvoří řada staveb užitkových i fortifikačních. V současné době jsou na hradě zpřístupněna čtyři nádvoří. Má pětici bran, množství bašt, věží a rozsáhlý systém vnitřního i vnějšího opevnění. Svojí rozlohou patří k nejrozsáhlejším hradním komplexům v Evropě", uvádí Muzeum Jana Amose Komenského na svém webu, který doporučujeme k návštěvě. Nezapomeňte se přitom vydat na hrad samotný, do těchto míst vedou krásné turistické trasy. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker