Dobrovolní hasiči z Přerova získali zlato v krajském kole soutěže ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel

Přerovští dobrovolní hasiči se v sobotu zúčastnili krajského kola soutěže ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel, pořádanou HZS Olomouckého kraje na požární stanici v Šumperku. Za každý územní odbor v rámci Olomouckého kraje byla nominována nejlepší jednotka, která vzešla z prvního „územního“ kola.

"Cílem soutěže ve vyprošťování je vyřešit scénář autonehody tak, jako v reálu. Družstvo postupně musí provést zajištění místa simulované nehody, zajistit opatření proti vzniku požáru, vstoupit do vozidla s pacientem, kterého následně vyprostí ven z vozu. Na celý pokus je 20 minut a hodnotí se celá řada věcí (komunikace, rozhodování velitele, postupy, bezpečnost, důmyslnost, práce s vybavením, správné použití nástrojů)," prozradil Petr Štěpánek, velitel JSDH Přerov.

Letošní krajské kolo hasičům z Přerova připravilo scénář nehody dvou vozidel. V jednom z nich byla zaklíněna osoba v bezvědomí. Nejprve hasiči museli vozidla stabilizovat a zajistit proti nežádoucím, či nebezpečným pohybům, následně se do práce pustil zdravotník, který provedl první pomoc a přípravu pacienta k vyproštění. Zbytek hasičů během práce zdravotníka připravoval prostor odstraněním dveří kufru, které byly zaseknuté, a vzniklým otvorem zraněnou osobu vyprostili ven z vozu. Řešení tohoto scénáře mírně zkomplikovala technika, jelikož vyprošťovací agregát v jednu chvíli začal ztrácet výkon. Nakonec se vše zdárně povedlo a zásah byl při závěrečném rozboru rozhodčími vysoce a kladně ohodnocen.


V celkovém pořadí se hasiči z Přerova umístili na prvním místě a za Olomoucký kraj postupují do celorepublikového kola, které se koná v říjnu v Olomouci.


Přerovská jednotka se takovéto soutěže účastnila i před 2 lety, kdy se jakožto úplní nováčci probojovali až do celorepublikového kola, kde ve finále získali zasloužené třetí místo.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker