Město Hranice dělá víc než jen úvahy

Rada města Hranic schválila zrušení úplaty za vzdělávání v mateřské škole, tzv. školkovné a úplaty za školní družinu v základních školách, zřízených městem. Schválila také dvouměsíční prominutí nájemného těm nájemcům nebytových prostor, kteří museli zavřít provozovny.

Město Hranice je v boji s potlačováním epidemie a jejími následky akční. Jeho vedení koná rychle a konkrétně, za což si u mnoho občanů i podnikatelů vysluhuje slova chvály. Zdroj foto: Youtube kanál města Hranice.

Město Hranice přijímá konkrétní podpůrná opatření na zmírnění dopadů koronavirové krize. Rada města například zrušila poplatky za družiny a školky, promíjí nájmy v městských prostorách.Úřad pracuje v nouzovém režimu. Město zajišťuje nákupy pro starší spoluobčany. Zastupitelstvo pomohlo nemocnici. Město přijímá dary ochranných pomůcek a děkuje za ně. 


Odpouští se nájmy a školkovné

Rada města Hranic na svém jednání 24. března 2020 schválila zrušení úplaty za vzdělávání v mateřské škole, tzv. školkovné a úplaty za školní družinu v základních školách, zřízených městem. Schválila také dvouměsíční prominutí nájemného těm nájemcům nebytových prostor, kteří museli zavřít provozovny.

Rada města Hranic schválila zrušení úplaty za vzdělávání v mateřské škole, tzv. školkovné a úplaty za školní družinu v základních školách, zřízených městem. Zrušení poplatků platí s účinností ode dne jejich uzavření. Znamená to, že platby za měsíc březen budou jednotlivá školská zařízení rodičům dětí vracet v poměrné části. Školní družiny byly uzavřeny 11. března na základě vydaného mimořádného opatření vlády ČR. Městské mateřské školy byly uzavřeny od 19. března 2020.

Rada města schválila prominutí nájemného včetně DPH nájemcům nebytových prostor v majetku města, kteří museli uzavřít své provozovny: Prominutí se týká období od 1. dubna do konce května 2020, za jeden měsíc jde o celkovou částku bezmála 80 tisíc korun.


Hranice nezanedbávají ani pomoc pro seniory

Město Hranice zajistilo pro seniory nad 70 let možnost obstarání nezbytných nákupů či zajištění dalších potřeb. Vážení spoluobčané, pokud je vám nad 70 let a nemáte nikoho, kdo by Vám zajistil nezbytné nákupy potravin, hygieny a léků, můžete se obrátit na telefonní čísla MěÚ Hranice 581 828 424. 581 828 425 a 581 828 440. Volat můžete v pondělí až pátek dopoledne od 8 do 11:30.

Pomoc je určena pro osamělé seniory, kteří nejsou schopni si tyto úkony zajistit vlastními silami, či osobou blízkou. Rozvoz bude probíhat nejpozději do 48 hodin od kontaktování sociálního pracovníka odboru sociálních věcí. Na společném postupu při zajišťování těchto služeb a na zásadách péče o seniory nad 70 let se na jednání, které svolalo město Hranice 17. března domluvili zástupci Městského úřadu Hranice, Domova seniorů, který zajišťuje Pečovatelskou službu, Charity Hranice, Střední zdravotnické školy, Střední lesnické školy a Junáků.



Město aktivně komunikuje s veřejností. Mimo jiné se za město Hranice nebojí aktivně vystupovat osobně schopný a právem populární starosta Jiří Kudláček (Naše krásné Hranice) . Více ve videu například na tomto odkaze. Druhé největší město okresu Přerov potvrzuje, že se vyplatí mít v čele schopné vedení. Kromě politiků hladce funguje i management tamních městských technických služeb. 


Ekoltes zavádí popelnice na roušky a další materiál

Do kontejnerových míst v Hranicích i místních částech jsou od středy 25. března postupně instalovány popelnice, v kterých budou ještě vsunuty speciální plastové pytle. Do těchto popelnic bude možné ukládat roušky, jednorázové obleky případně odpad z domácností v karanténě. Popelnice jsou označeny nápisem „Nebezpečný odpad“ a je na nich vyznačeno, co a jak se do nich má ukládat. 

Hranické technické služby v boji s koranavirem velmi aktivní. Na svém webu mj. upozorňují, že odpad je nutné ukládat do plastových obalů, buď do neprodyšných plastových pytlů (občané v karanténě) nebo do mikrotenových sáčků (občané, kteří nejsou v karanténě). Ekoltes bude tento odpad likvidovat podle metodiky, doporučené hygieniky. Lidé, kteří jsou v povinně nařízené karanténě, nemají po dobu karantény třídit odpad. Vše by měli dávat do těchto nových nádob.  

Městské technické služby Ekoltes se podobně jako město Hranice staví ke komunikaci s veřejností aktivně a přijímají řadu opatření. Zdroj foto: Youtube kanál města Hranice. 


Informace k aktualitám v Přerově najdete na tomto odkazu.


Vedle Hranic ztrácí Přerov akceschopnost

Epidemiologická krize odhaluje mnohé další silné a slabé stránky komunálních lídrů. Zatímco v Hranicích už například nájmy v městských prostorách podnikatelům dávno prominuli, v Přerově o tom radní teprve hodlají uvažovat, jak o tom informoval Přerovský Rej.

Přerov je už roky skoro vylidňujícím se městem, kde se mnozí řídí heslem "kdo nic nedělá, nic nepokazí". Není proto divu, že se městu Přerov začíná v souvislosti epidemií stále více přezdívat město duchů nebo taky "Moravský Most". Větší skeptici by dodali, že liduprázdné centrum bylo obvyklé už roky před vyhlášením nouzového stavu. Snad nebude tak zle... 


Redakce Přerovského Reje. https://www.youtube.com/watch?v=14y54qM52sM&t=20s



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker