Peníze půjdou do škol, dopravních staveb, ale třeba i do terénní vlny pro sáňkování

Sedmnáct staveb za 67 milionů korun schválili v rámci rozpočtu pro rok 2020 přerovští zastupitelé. Ve výčtu jsou pouze větší akce – konkrétně ty nad půl milionu korun.

Foto: Na snímku hřiště u Základní školy U Tenisu, které čeká rekonstrukce.

První podpořenou stavbou je rekonstrukce původní a dnes už havarijní elektroinstalace v Základní škole Trávník za 16 milionů. „Řešit se bude jak silnoproud v podobě například nových zásuvek, přepínačů, svítidel či ventilátorů, tak i slaboproud – například rozšíření kamerového systému, školního rozhlasu, telefonní sítě a podobně,“ uvedl přerovský primátor Petr Měřínský. I druhá investice míří do školy, konkrétně do té v Předmostí, kde se chystá zastínění oken za 3 miliony. „Při vyšších venkovních teplotách se prostor ve třídách přehřívá, což má negativní vliv na žáky i učitele. Zastínění okenních výplní by mělo situaci vyřešit,“ řekl náměstek pro oblast školství Petr Kouba. A zároveň připomněl, že i třetí akce vylepší podmínky školákům – konkrétně v Základní škole U Tenisu, kde žáci získají za 3 miliony tenisový kurt, dvě volejbalová hřiště, hřiště na malou kopanou a florbal. 

Následující investice za 2 miliony korun míří do vylepšení dopravy. „V současné době probíhá stavba mimoúrovňového křížení v Předmostí – a součástí stavby je také společná stezka pro chodce a cyklisty o šířce tři metry, kterou čeká rozšíření tak, aby bylo komfortně zabezpečeno pěší a cyklistické propojení do připravovaného cyklotubusu, který se vybuduje pod železniční tratí u prodejny LIDL,“ nastínil radní pro dopravu Tomáš Navrátil. A připomněl, že dalších 1, 3 milionu korun půjde do úpravy blízké křižovatky v Dluhonské ulici, jejíž součástí je propojení stávající stezky s děleným provozem chodců a cyklistů v ulici Tržní - a v současné době budované společné stezky pro chodce a cyklisty v ulici Polní, realizované v rámci stavby I/55 MÚK s ČD Přerov – Předmostí. Další akce, jež se dotknou komunikací, ještě nejsou přesněji vyčísleny, ale jejich stavby jsou zařazeny mezi priority roku 2020, neboť jde o investici do větší bezpečnosti – jedná se o zkrácení přechodu v Bayerově ulici či řešení přechodů u křižovatek v ulicích Šrobárova a Kozlovská.

Významná částka má jít rovněž do sportovního areálu v Dluhonicích. Stávající sportoviště TJ Sokol bude totiž v příštích letech narušeno stavbou dálnice – a místní tělovýchovná jednota přijde o možnost pořádat v této části Přerova sportovní či kulturní akce. Počítá se proto s vybudováním nového areálu, který přijde asi na 35,1 milionu korun, a město na něj přispěje částkou 7,6 milionu. „Zbývající částku pokryje Ředitelství silnic a dálnic jako takzvanou provozní škodu - financování není závislé na kompenzacích Dluhonicím. V současné chvíli ŘSD zajišťuje projektovou dokumentaci ke stavebnímu povolení,“ sdělil Pavel Gala z přerovského magistrátu.

Peníze z kasy města půjdou v roce 2020 i na nový informační systém pro bytovou správu – úředníci tento systém používají pro správu nájemních bytů, včetně úhrady nájemného. „Vzhledem k tomu, že v září příštího roku končí servisní smlouva projektu, z něhož byl systém doposud financován, je nutno najít řešení provozu. Předpokládané náklady se pohybují okolo 1,2 milionu korun,“ uvedla náměstkyně primátora Hana Mazochová. I další částka má jít podle jejich slov do technologií – konkrétně do náhrady SQL serveru pro magistrát, který by měl přijít asi na 1, 6 milionu.

Zastupitelé schválili i pořízení nových dřevěných parket v Městském domě, neboť ty současné jsou opotřebené, takže musí přijít na řadu výměna, která přijde asi na 3 miliony. A peníze mají jít také do vylepšení budov v majetku města. „V plánu je zateplení domu na adrese Jižní čtvrť I/21, a to včetně statického sepnutí, protože na nemovitosti jsou trhliny, které ukazují na pokles štítově stěny. To všechno bude stát 12 milionů korun,“ řekl náměstek primátora Michal Zácha. A vzpomněl i následující zhodnocení městských objektů – zateplení budoucí zdravotnické školy na náměstí Přerovského povstání za 25 milionů korun a zateplení domu na Jižní čtvrti III/ 1 - 3 za 7 a půl milionu. Podle něj je nezbytně nutné zrealizovat rovněž opravu výtahů na adresách Osmek 5 a 7, kterým chybí nutné bezpečnostní prvky, bez nichž by příští revize s největší pravděpodobností už neprošla. Za úpravu dvou výtahů dá město 2, 5 milionu.

Poslední schválenou akcí je stavba dětského venkovního areálu v Petřivalského ulici za 5 milionů, jehož dominantou bude altán. „Součástí prostoru se má stát hřiště s pískovištěm a prolézačkami, dále pak zábavné sportoviště pro děti ve věku 7 až 14 let s lanovou pyramidou, furtšlapem, pohyblivou tyčí a houpačkou. V plánu je i hřiště na pétanque, in-line trasa pro bruslaře, děti na koloběžkách a na malých kolech - a chybět nebude ani prostor pro míčové hry,“ řekla Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu. A doplnila, že velkou a v Přerově dosud nerealizovanou atrakcí by se tam měla stát terénní vlna pro zimní sáňkování.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker