Dohoda mezi akcionáři společnosti VaK má zamezit spekulacím o prodeji do zahraničí

Dohoda mezi akcionáři společnosti Vodovody a kanalizace Přerov - která má být společnou strategií, ale i zárukou korektních vztahů - byla dnes podepsána v Přerově. Obsahově obdobná úmluva tu už byla v roce 2003. Od té doby se ovšem rozšířil okruh účastníků dohody o dvě obce, a proto bylo třeba listinu aktualizovat.

Foto: Dohodu v úterý 26. listopadu podepsali primátor Přerova Petr Měřínský, starosta Hranic Jiří Kudláček, starosta Lipníku nad Bečvou Miloslav Přikryl, starosta Kojetína Leoš Ptáček, starosta Tovačova Marek Svoboda, starosta Bělotína Eduard Kavala, star

„Svými podpisy jsme deklarovali náš společný zájem zachovat současnou podobu společnosti VaK a zabránit v budoucnu její změně či prodeji akcií v držení obcí,“ uvedl primátor města Přerova Petr Měřínský.  Podle něj by tato dohoda měla zamezit spekulacím, že by akcie mohly být lehce prodány do zahraničních rukou  - nebo že by mohla být změněna struktura společnosti. 

Dohodu podepsali zástupci Přerova, Hranic, Lipníku nad Bečvou, Kojetína, Tovačova, Dřevohostic, Bělotína, Horní Moštěnice a Oseku nad Bečvou – tato města a obce drží v souhrnu 69% podíl ze základního kapitálu společnosti. „Nejdůležitějším bodem je ujednání, že kdyby se některý z akcionářů chtěl svých akcií zbavit, musí je nejdříve nabídnout ke koupi účastníkům této dohody,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Michal Zácha, který je zároveň předsedou představenstva společnosti VaK. A důležitá je podle něj i ta část, která jasně říká, že po dobu deseti let nebudou zástupci akcionářů hlasovat pro rozdělení společnosti na část infrastrukturní a část provozní. 

Akciová společnost Vodovody a kanalizace Přerov byla založena 1. listopadu roku 1993 privatizací státního podniku Vodovody a kanalizace Přerov. Jejím hlavním úkolem je plynulá a spolehlivá dodávka kvalitní pitné vody zákazníkům regionu. Zajišťuje rovněž odvádění a čištění odpadních vod.

Město Přerov má v této společnosti 312 tisíc kusů akcií o jmenovité hodnotě tisíc korun na jednu akcii, ostatní města a obce mají akcií méně - Hranice 111 tisíc, Lipník nad Bečvou 75 tisíc, Kojetín 103 tisíc, Tovačov 23 tisíc, Dřevohostice 28 tisíc, Bělotín 34 tisíc, Horní Moštěnice 7 tisíc a obec Osek nad Bečvou 6 tisíc.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker