Přerov se už chystá na Vánoce, bude více domácích prodejců a také více místní kultury.

Město Přerov se už pomalu připravuje na blížící se advent. Vánoční strom je vybraný, osvětlení odzkoušeno, jarmareční domečky nachystány - a kulturní program je rovněž připraven. Za měsíc tak mohou na Masarykově náměstí vypuknout přerovské vánoční trhy, které začnou v neděli 1. prosince rozsvícením nazdobeného stromu a skončí veselými oslavami silvestra a Nového roku. Mezitím se na pódiu před radnicí vystřídají desítky skupin a souborů, které rozezpívají a roztančí vánočně naladěné Přerovany.

První připomínkou blížících se svátků se stane vánoční výzdoba, s jejímž osazením začnou pracovníci technických služeb už tento týden – a zdobit budou postupně do konce listopadu nejen město, ale i jeho místní části. "Na novou výzdobu se mohou letos těšit lidé z Předmostí, neboť právě tam budeme instalovat dvanáct nových bílých svítících vloček,“ říká jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec. A připomíná, že sotva se začne s výzdobou, už bude na Masarykovo náměstí putovat i vánoční strom, který tu bude usazen v sobotu 16. listopadu.

"Letos jsme z nabídky vybrali asi dvanáct metrů vysoký smrk ztepilý, který budeme kácet na pozemku v ulici Pod Valy. Strom má mělké kořeny, takže při větším poryvu by hrozilo jeho vyvrácení - tak udělá ještě radost na Vánoce,“ konstatuje Střelec. Smrk bude letos oděn do zbrusu nového hávu - bude na něj navěšeno padesát baněk stříbrné a zlaté barvy v lesku i matu, osvětlení má pak být kombinací studeného a teplého světla. Pod stromem bude instalována kasička, do níž mohou návštěvníci trhů přispět sdružení Most k životu, které za peníze ze sbírky nakoupí materiál pro pracovní činnost uživatelů - zdravotně postižených lidí.


"K vánoční pohodě má letos přispět dvanáct prodejců - už vloni si Přerované žádali, aby na trzích prodávali místní živnostníci a tohle přání jim bylo splněno. Osm stánků s jídlem a pitím bude otevřeno od 1. prosince do 1. ledna vždy od deseti ráno do devíti hodin večer. Čtyři prodejci, nabízející vánoční zboží, budou mít otevřeno od první adventní neděle do 23. prosince - a to vždy od deseti dopoledne do sedmi večer,“ nastínil ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček. Právě on se svým týmem sestavoval kulturní program na náměstí, kam pozval nejen umělce z jiných měst, ale také celou řadu přerovských skupin a souborů.

"Naší nabídky se chopily i místní mateřské školy, které si připravují vánoční pásmo. Návštěvníci se mohou těšit i na oblíbené přerovské sbory, kapely, tanečníky, divadelníky a také sportovce,“ řekl ředitel Macíček. Podotkl, že na pódiu je v průběhu měsíce naplánováno rovných 56 představení.


Hned v první den - tedy v neděli 1. prosince, bude adventní program zahájen o půl páté vystoupením ADD Gospel, úderem páté hodiny rozsvítí strom primátor Přerova s dětmi, které letos získaly ocenění Scholar - a o deset minut později rozproudí návštěvníkům krev kapela Argema. Kdo má rád tradici spojenou s přerovským betlémem, může z koncertu přejít ke Galerii na Horní náměstí, kde se o půl sedmé za doprovodu Věžní hudby betlém rozsvítí.
Na Mikuláše pak čeká na malé Přerovany nejen show s Duckbeatem, ale také ohňostroj nad náměstím, děti se mohou těšit i na vánoční dílničky v domě na adrese Masarykovo náměstí 3, kde si mohou pod dohledem lektorů vyrobit v určených dnech drobné ozdoby či dárky. A kdo má rád historickou atmosféru, ten už by si teď měl zaškrtnout v kalendáři neděli 15. prosince, protože právě v tento den se bude na Horním náměstí konat jarmark organizovaný skupinami Markus M & Anima Historica. Program nebude chybět ani na Štědrý den, kdy bude na pódiu před radnicí hrát od půl jedenácté kapela Re-Vox a z oken Městského domu následně zazní tóny Věžní hudby.

"Oproti létům předchozím nastane změna v silvestrovském programu. Letos jsme se rozhodli po letech vrátit na náměstí život, protože tak si to Přerované v mnoha diskuzích přáli.  A tak se lidé mohou z otužilecké show v řece Bečvě přemístit na Masarykovo náměstí, kde v pět odpoledne vypukne bohatý komponovaný program, zakončený půlnoční diskotékou spojenou s odpočítáváním posledních vteřin roku 2019,“ doplnil Macíček. A na Nový rok pak přijde na řadu ohňostroj, který mohou lidé sledovat z břehu řeky Bečvy - ideálně pak od hradeb. Světelná zábava nad řekou začne v šest hodin večer a bude tematicky věnována Janu Amosovi Komenskému, neboť právě v roce 2020 si nejen Přerov, ale i celý svět, připomeneme 350 let od jeho úmrtí.

Přerovské vánoční trhy jsou pod hlavičkou Kulturních a informačních služeb města Přerova ve městě organizovány po dvouleté odmlce, kdy pro Přerov chystala na své náklady Vánoce soukromá firma. Ta ale letos v létě vypověděla smlouvu, protože po zhodnocení loňských trhů nechtěla dotovat ekonomickou ztrátu. Radní proto pověřili ředitele KIS, aby se opět ujal organizace. "Vloni Přerované tvrdili, že na trhy nechodili proto, že tu většina prodejců nebyla místních a nabídka kultury byla pro ně málo zaměřená na přerovské soubory či organizace.  Jejich požadavky jsme zapracovali do programu - proto teď doufáme, že lidi na náměstí přijdou a budou se bavit podle svých představ,“ řekl na závěr primátor města Přerova Petr Měřínský.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker