Upomínky z knihovny budou řešit rodiče zapomnětlivých dětí

Pohledávky přerovské knihovny za děti do patnácti let budou od ledna automaticky přecházet na jejich zákonné zástupce. Končí tak dosavadní praxe, kdy malí čtenáři nevrátili vypůjčené knihy, knihovníci jim bezvýsledně posílali upomínky – a nakonec jména dětských dlužníků zazněla před soudem. Teď plnou zodpovědnost ponesou rodiče.

Foto zdroj: prerov.eu

Do knihovny a jejich poboček chodí 1502 dětí. Většina z nich si uvědomuje, že musí za určité časové období knihu vrátit buď v knihovně, nebo ji uložit do KnihoBOXu v nákupní galerii v Čechově ulici, popřípadě si výpůjčku prodloužit. I přesto je občas nutné řešit nevrácené knihovní dokumenty, a to i soudní cestou. „V současné době má pohledávku vůči knihovně 630 uživatelů, z toho necelých 25 procent ve věku do 15 let. Jedná se o všechny stupně upomínek od poplatku z prodlení až po předání právnímu zástupci. Než se ovšem pohledávka dostane až k soudu, uběhne dlouhá doba,“ řekl náměstek přerovského primátora Petr Kouba, do jehož gesce knihovna spadá. 


Jaké jsou předsoudní kroky?

Čtenáři a jeho zákonnému zástupci je pět dní před koncem výpůjční doby na jeho mail bezplatně zasláno upozornění, že se blíží termín vrácení. Pokud nepožádá o prodloužení nebo dokumenty nevrátí, začíná standardní upomínací proces. Postupně jsou na mail, SMS či poštovní adresu zasílány minimálně tři upomínky - a to po patnácti, třiceti a pětačtyřiceti dnech prodlení. Poté je dlužníkovi zaslán upomínací dopis s informací o dalším postupu. Pokud ani po této výzvě nereaguje, je následně zahájena příprava podkladů pro právníka. Ten dlužníky ještě jednou kontaktuje a vyzve je k vyrovnání závazků. „Až pokud i toto zůstane bez odezvy, věc je předkládána soudu. Nikdy to ovšem nebývá dříve než za čtyři až šest měsíců od nevrácení knih či jiných výpůjček. Uživatel je pak soudem vyzván k řešení svých závazků, a pokud i v tomto případě nereaguje, je vydáno soudní rozhodnutí, které je podkladem pro zahájení exekučního řízení,“ uvedl náměstek Kouba.

Mírné navýšení sankcí 

Knihovna se rovněž rozhodla pro mírné navýšení sankčních poplatků - v souladu s růstem nákladů za jejich vymáhání. „Navýšení je o deset až dvacet korun – a to až po třetí upomínku. V případě čtvrté upomínky se zvedá částka ze 120 na 150 korun. Pokud už případ převezme právník, stojí to uživatele 500 korun, v tomto bodě se ale cena nenavyšuje a zůstává stejná jako v předchozích letech,“ doplnil náměstek primátora Petr Kouba, který o změnách v knihovním řádu informoval radu města.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker